— Det er skyting og lysgranater i området, og jeg antar at det kommer en del skadede i natt. Vi har ikke tall lenger. I går kom det inn ti drepte og 15 stygt sårede, sier sykepleier Anna Mørseth fra Palestinakomiteen.

Sammen med lege Mads Gilbert er hun som eneste utenlandske helsepersonell stasjonert ved Røde Halvmånes sykehus i Al Quds på Gazastripen.

Uten elektrisitet

Ifølge Verdens helseorganisasjon trues Gazastripens 1,3 millioner innbyggere av en humanitær krise uten sidestykke.

28. juni sprengte Israel områdets eneste kraftstasjon. Dermed er Gazastripen uten elektrisk strøm mellom 12 og 18 timer hver dag. Det har også rammet de 33 kloakkrenseanleggene i området, og i går ble det oppdaget kloakktilsig i drikkevannet.

— Sykehusene går kun på aggregat, og det er uholdbare tilstander på sykehusene. Folk får ikke hjelp, og kronisk syke pasienter lider. Infrastrukturen brytes ned. På grunn av strømmangelen blir maten ødelagt, søppelet hoper seg opp og septiktankene blir ikke tømt. Det er rotter overalt. Jeg kan ikke engang forestille meg tilstandene i de fattige flyktningleirene, sier Mørseth.

Tilbakeviser kritikk

Israels statsminister Ehud Olmert tilbakeviste i går internasjonal kritikk av Israels offensiv mot den palestinske Gazastripen, og sa at den vil fortsette på ubestemt tid.

Mørseth var i går i møte med helseministeren, Dr. Basem Naeem, som uttrykte dyp bekymring for situasjonen.

— Jeg vil si det samme som helseministeren: Ikke la USA og Israel kneble et helt folk og ødelegge moralen til resten av verden når det gjelder å forstå situasjonen, sier Mørseth.

BEGRAVET: Den palestinske gutten Khaled Abdel Kareem (1) døde mandag av skadene han ble påført under et israelsk angrep mot Gaza for tre uker siden. Familien gravla gutten i går. Gazastripen trues nå av en humanitær kriser, ifølge Verdens helseorganisasjon. FOTO: REUTERS
IBRAHEEM ABU MUSTAFA