NTB har de siste dagene snakket med ledende personer innen flere militante palestinske grupper på Vestbredden, som alle varsler en opptrapping av aksjonene mot sivile mål i Israel.

— Vil drepe Sharons barn

— Så lenge Ariel Sharon dreper våre barn i selvstyreområdene, kommer vi til å drepe hans barn i Israel. Hvorfor er det bare han som skal ha denne retten til å drepe, sier Hassan Yusef, en av Hamas-bevegelsens øverste ledere på Vestbredden.

Hamas-bevegelsens væpnede fløy, Ezzedin al-Qassam-brigadene, erkjente søndag å ha stått bak selvmordsbomben i Nahariya, og har tidligere også tatt på seg ansvaret for de to forrige selvmordsbombene i Israel.

Palestinske barn

— Hamas har gjentatte ganger tryglet den israelske regjeringen om å holde sivilbefolkningen utenfor denne konflikten, men de fortsetter med å drepe. Barn, kvinner og gamle, de sparer ingen. Hva ville andre ha gjort om noen drepte barna deres, sier Hassan Yusef til NTB.

Han frykter ikke at Hamas med sine selvmordsbomber vil bidra til mindre støtte for palestinerne internasjonalt.

— Nei, hvorfor? Israelerne drepte en fire måneder gammel palestinsk jente i armene på moren, hvorfor skal det være verre når vi dreper et israelsk barn. Nærmere 200 palestinske barn er drept det siste året, hvorfor er det så få som taler deres sak? Straks en israeler blir drept, roper hele verden opp, sier Hassan Yusef.

- Ingen restriksjoner

Den militante gruppen Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) har også sprengt en rekke bomber i Israel, etter at deres politiske leder Abu Ali Mustafa ble likvidert av israelerne for to uker siden.

— Det pågår en diskusjon innen de palestinske gruppene, om utbyttet av slike militære operasjoner rettet mot sivile i Israel. Men Sharon har innledet full krig, og gjør ingenting for å spare våre sivile. Han pålegger ikke sine soldater noen restriksjoner, og da kan ikke vi gjøre det heller, sier PFLP-lederen Ali Jaradat til NTB

— Det er også en annen god grunn til å fortsette med slike aksjoner. Sharon kom til makten etter å ha lovet israelerne sikkerhet, og vi må derfor sprenge bomber for å vise israelerne at Sharon ikke kan gi dem dette, sier Jaradat.

- Full krig

Heller ikke han frykter at palestinerne skal miste internasjonal støtte som følge av bombene.

— Rent politisk kan man være motstander av å bombe israelske sivile. Men med hvilken rett kan jeg fordømme en ungdom fra en beleiret flyktningleir eller landsby, dersom han reiser til Tel Aviv for å søke hevn etter å ha hørt om likvidasjonen av Abu Ali Mustafa, sier Jaradat til NTB.

— Med likvidasjonen av Abu Ali Mustafa åpnet Ariel Sharon for full krig, og nå har han fått det, sier PFLP-lederen.

Opprørsgeneral

Mannen Israel hevder er Yasser Arafats opprørsgeneral på Vestbredden, Fatah-lederen Marwan Barghouti, støtter derimot ikke bruken av bomber i Israel.

— Jeg mener at vi i prinsippet bør konsentrere alle våre krefter om motstandskampen i de okkuperte områdene, sier Barghouti til NTB.

— Men det spiller ingen rolle om jeg er enig eller ikke. Vi i Fatah har tidligere forsøkt å overtale våre partnere i Hamas, Islamsk hellig krig, PFLP og andre grupper til å stanse denne typen handlinger. Men når israelerne har trappet opp likvidasjonene av våre ledere, og begynte å bombe våre selvstyreområder, kan de ikke lenger forvente tilbakeholdenhet, sier Barghouti.

Selv unnslapp han for noen uker siden med nød og neppe et israelsk attentat, og har fått flere av sine nærmeste medarbeidere likvidert.

Israelernes anklager om at også Barghoutis hans menn har gjennomført angrep inne i Israel, vil Barghouti ikke kommentere direkte.

— Israelerne må forstå at når palestinerne ikke lenger kan føle se trygge i sine områder, så kan heller ikke israelerne føle seg trygge i sine områder, sier Barghouti til NTB.

DREPT: Redningsmannskaper bærer bort en av de omkomne etter bombeeksplosjonen i Israel søndag.
FOTO: SCANPIX