AUDUN STØLÅS

— Jeg har nesten ikke sovet siden jeg søndag hørte om katastrofen i nyhetene, sier Turids far, Einar Rasmussen, til Bergens Tidende.

I de lange og tunge dagene siden katastrofen rammet ferieparadiset har familien levd i uvisshet om hvordan det hadde gått med de to som var på ferie uten mobiltelefon og uten fast hotell.

— Tanker om alt som kunne ha skjedd har svirret rundt i hodet helt siden jeg hørte om ulykken, forteller Borgfinns søster Eli Fosse fra Fyllingsdalen. I god tid før KLM-flyet fra Amsterdam skulle lande klokken 15.42 hadde hun tatt oppstilling utenfor ankomsthallen for utenlandsflyene på Flesland. I hånden hadde hun en bukett røde tulipaner.

Der traff hun også Turids foreldre, Berit og Einar Rasmussen fra Sandsli.

- Fra håp til fortvilelse

— Det har gått fra håp til fortvilelse i disse dagene, sier Eli Fosse. - Men jeg har jo også tenkt at broren min vil klare seg. Han har stått for en støyt tidligere, sier hun.

Det var først klokken 10 onsdag formiddag at Eli Fosse fikk den meldingen som hun hadde ventet så inderlig på. Da ringte en mann fra reisebyrået og sa at Turid og Borgfinn var i live og på vei hjem til Bergen med fly fra Bangkok.

— Da sto gleden i taket, forteller hun. Hun kan ikke få rose nok mannen hun snakket med i reiseselskapet. Hun tok kontakt med selskapet tirsdag og mannen lovet å undersøke saken og ringe tilbake klokken 10 dagen etter. Og det gjorde han.

— Nå er jeg veldig spent, sier Eli Fosse. - Jeg vet jo at de er i live. Men hvilken forfatning de er i vet jeg jo ikke. Jeg var inne på tanken om jeg skulle ta med varme klær til flyplassen, men slo det fra meg.

De tre - Eli Fosse og Berit og Einar Rasmussen - står tett sammen. De ser opp og inn gjennom vinduet der flypassasjerene går fordi før de går ned for å hente bagasjen.

— Det er ikkje de, sier Eli.

Men så plutselig får de se to kjente og kjære ansikter der oppe, og vinker ellevilt.

Turid og Borgfinn kommer solbrune og smilende ut i ankomsthallen på Flesland og blir varmt omfavnet av sine nærmeste.

Borgfinn Vik forteller at de to oppholdt seg på Karon Beach på Phuket da flodbølgen slo til.

Skjedde så fort

— Jeg hadde akkurat satt opp solsengene på stranden og la merke til at sjøkanten da var så veldig langt ute. Så plutselig kom flodbølgen innover med full tyngde. Det skjedde så fort at det var omtrent som om noen hadde knipset med fingrene. I løpet av noen sekunder var ragnarok løs. Da var det bare å løpe, innover og oppover, alt vi bare kunne klare. Jeg har aldri løpt så fort i mitt liv før. Jeg ble truffet av en solseng i kneet og fikk noen mindre skrubbsår. Men vi har vært heldige, sier han.

På denne delen av Phuket ligger hotellene lenger oppe fra stranden enn det som er vanlig ellers. Dermed ble skadene på hotellene her mindre.

— Vi holdt oss oppe i høyden en times tid. Det hadde da gått rykter om at det ville komme en ny flodbølge. Men den kom ikke. Vi gikk da ned igjen til hotellet og kunne bo der til vi skulle reise hjem igjen.

— Dette var bare helt utrolig, sier søster Eli.

— Blir det stor velkomstfest nå?

— Nei, akkurat nå vil vi hjem til Minde og hvile oss ut. Vi er temmelig slitne etter 35 timer på flyet, sier Turid Vik.

VELKOMSTKLEM: Borgfinn Vik (53) fra Minde fikk en varm velkomstklem av søsteren, Eli Fosse, da han onsdag ettermiddag kom hjem til Bergen etter sine skrekkopplevelser i Thailand.<br/>Foto: EIRIK BREKKE