Kommandør Pavel Vinogradov på romstasjonen ISS hilste de sju astronautene hjertelig velkommen etter at luka inn til ferja ble åpnet klokka 18.30 norsk tid torsdag. Mannskapet smilte og ga hverandre klemmer mens de fløt vektløse inn i romstasjonen.

Med kaptein Steven Lindsey ved roret hadde ferja tidligere koblet seg til romstasjonen 341 kilometer over jordens overflate.

Astronautene på «Discovery» har med seg viktige forsyninger til arbeidet som pågår med å bygge ferdig ISS. Tyske Thomas Reiter, som er blant de sju besetningsmedlemmene som ble skutt opp tirsdag, skal gå om bord i ISS og bli der fram til desember i år.

Baklengs salto med skru

Før de kunne koble seg til romstasjonen måtte kapteinen manøvrere ferja i en baklengs saltomortale med skru, for å komme i riktig posisjon slik at mannskapet på ISS kunne ta bilder av undersiden av ferja.

Bildene vil bli analysert av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA for å dobbeltsjekke at det ikke ble sprekker i varmeskjoldet under oppskytingen.

Hvis skjoldet svikter, kan følgen bli en katastrofe. Det var det som skjedde da romferja «Columbia» gikk i oppløsning og styrtet rett før den skulle lande 1. februar 2002, og alle de sju om bord mistet livet.

Undersøkelsen av romferjas underside er blant sikkerhetstiltakene NASA har satt i gang som et resultat av «Columbia»-ulykken.

Viktige forsyninger

Flere ulykker som «Columbia» kan bety at NASA må skrinlegge planen om å ferdigstille ISS innen 2010. Da er det meningen at alle de amerikanske romferjene skal pensjoneres og settes på bakken for godt.

Romfartsorganisasjonen ser for seg å foreta ytterligere 16 oppskytninger for å frakte utstyr som skal til for å ferdigstille stasjonen.

«Discovery» skal etter planen ligge ved romstasjonen i åtte dager, mens mannskapet leverer over 2.200 kilo forsyninger.