Når han torsdag taler på de konservatives landsmøte i Manchester, det siste før valget neste år, ventes han å varsle smertefulle og tøffe tider framover.

Men han vil også forsøke å slå an en optimistisk tone ved å peke på hvor bra ting kan bli.

— Det ligger en bratt bakke foran oss, men utsikten fra toppen blir verdt det, sier han ifølge lekkasjer fra talen som er sluppet ut på forhånd.

Alle meningsmålingene peker mot en overveldende seier for toryene ved valget som senest må finne sted i juni neste år.

Gamble med seieren

Flere partiaktivister frykter at å kunngjøre smertefulle innstrammingstiltak før valget, er å gamble med seieren.

Men Cameron sier til BBC at det ville være uærlig og uansvarlig ikke å skissere de virkelige planene om de ønsker å få velgernes støtte til programmet.

— Vi må forklare folk at landet står overfor en klar fare. Hvis vi ikke skal takle underskuddet, vil skattene måtte økes enda mer, sier han til BBC.

I løpet av landsmøtet er det varslet konkrete tiltak og nedskjæringer for å få bukt med den rekordhøye gjelda og få britisk økonomi tilbake på sporet. Blant annet nevnes lønnsstopp i offentlig sektor og forhøyet pensjonsalder for statlig ansatte.

Støtten fortsetter Den første meningsmålingen etter disse kunngjøringene antyder at velgerne ikke har latt seg skremme.

Målingen som er gjort av YouGov for Sky News tirsdag og onsdag, viser at de konservative har økt sin ledelse over Labour til 14 prosentpoeng.

Cameron har med sin ungdommelige framtoning brukt sine fire år som partileder til å modernisere partiet og trekke det ut av en sump etter tre valgnederlag på rad.

Men mange mener han har vært bedre til å skape optimisme enn til å snakke klart om hvor han står politisk.

Konkret politikk Han ventes derfor å bruke talen til å snakke om hva han mener en konservativ regjering må gjøre og hvordan et konservativt Storbritannia vil være.

— Jeg har ingen illusjoner. Vi vet hvor ille ting er – massiv gjeld, sosialt sammenbrudd, desillusjonerte velgere. Men jeg vil gjerne snakke om hvor bra tingene kunne være, sier han ifølge lekkasjene.

— Jeg kommer ikke til å love dere noe jeg ikke kan holde. Men jeg kan se dere i øynene og si at i et konservativt Storbritannia belønner vi dem som tar ansvar og tar oss av dem som ikke kan, ventes han å si.

PHIL NOBLE