• Nå har vi ventet på fly hjem i 46 timer. Ennå har vi ikke fått tilbud om verken vått, tørt eller hotellrom, sier en ubarbert, overtrøtt Steinar Flygansvær (37) fra Sandviken.

Sammen med konen Saichai (25) har sandvikenbeboeren vært i Bangkok. Men tilbakekomsten har vært alt annen enn eksotisk.

Etter titimers turen fra Thailand landet ekteparet i Amsterdam klokken 05.00 onsdag morgen, og skulle reise videre noen timer senere. Da BT møtte paret på Schiphol i går ettermiddag, hadde timene blitt til 46.

Og ennå var det ingen lys i tunnelen.

Og paret har lite pent å si om behand-lingen fra flyselskapet:

— Vi er møkklei KLM, behandlingen vi har fått har vært dritdårlig. Aldri mer KLM, aldri mer Schiphol, sier Flygansvær etter to dager uten tilgang på egen bagasje. Begge nettene har de vekslet på å sove i fanget på hverandre.

— Når vi spurte om hotell, var det ikke KLM sitt problem. Det var været sin skyld, sier det sinte og slitne paret.

Lammet av snøfall

Det er det store snøfallet i Europa de siste dagene som har ført til kaoset. På grunn av snøen har flyene hopet seg opp på Amsterdams flyplass Schiphol siden ondag.

Flyplassen har vært stengt helt eller delvis. De siste dagene - og ikke minst nettene - har den vanligvis så travle flyplassen vært fylt av folk som har prøvd å sove. Tusenvis av reisende har sprengt hotellkapasiteten i Amsterdam.

— Det er 30.000 kofferter i kjelleren nå, sier en KLM-ansatt til BT.

- En flyktningeleir

— Vi kom inn på flyet, og der ble vi sittende i fem timer. Så ble vi sendt tilbake igjen i terminalen, med beskjed om å melde oss i KLM-skranken. Da var klokken 22.00, og skranken stengte. Den åpnet ikke igjen før 06.00 neste morgen, sier Erik Tombre (43) og datteren Erle (15).

Familien fra Sandviken kom fra ferie i San Fransisco, og er ikke særlig blide på KLM etter halvannet døgn i ventehallen. Hvor de har sovet på steinharde fliser, sammen med hundrevis av andre reisen-de som er strandet i Amsterdam.

— Vi er bra trøtte nå, har ikke sovet på 36 timer. Dette er som en flyktningeleir, sier pappa Erik.

Opprinnelig skulle far og datter dra hjem til Bergen onsdag klokken 13.50. Det gikk ikke, etter lange forsinkelser fikk de omsider boarde flyet. Hvor de ble sittende i fem timer, før de ble sendt til-bake i avgangshallen. Neste fly, kl. 19.55 onsdag kveld, ble innstilt. Etter en hard natt på terminalgolvet var det ny sjanse klokken 09.00 torsdag. Der kom de ikke med, og fikk nok en gang billetter til 13.50-flyet. Som også ble avlyst.

— Nå har vi fått beskjed om 19.55-flyet. Men jeg tror ikke helt på det, sier Erik.

Da BT var i kontakt med Tombre i 20-tiden var avgangen utsatt til 21.15. Uten at han helt trodde på det heller ...

- Illeluktende

Etter å ha sovet i klærne både klør og lukter Erik Tombre. Ifølge ham selv, alt-så.

Også Kjellaug Enoksen (52) fra Sand-viken fikk en kjip slutt på ferien på Cuba.

— Nå har jeg ikke sovet på to døgn. At ti centimeter med snø stopper Europas største flyplass er skandaløst. Hvordan er det de egentlig rydder snø her? Pisser på den?

— Hva synes du om behandlingen dere har fått her?

— Katastrofal. Og «servicen» har vært skikkelig arrogant, sier Enoksen.