— De stadig friskere værforholdene gjorde at Mammoed og Smit besluttet å stanse forsøket på å feste stålstrossene som skal løfte ubåten. Operasjonen stoppet i påvente av bedre vær. Værprognosene sier at været skal lette mandag, sier pressetalsmann Einar Skorgen i DSDN Subsea til NTB.

Tross påfriskende vind var dykkerne på operasjonsstedet i aktivitet fredag formiddag.

— De fortsatte oppryddingen på bunnen og ved skroget, sier Skorgen.

I posisjon

Lekteren "Giant 4", som skal heve "Kursk" til overflaten kom natt til fredag i posisjon over vraket. Den foreløpige stansen kan føre til at heveoperasjonen nok en gang blir utsatt to eller tre dager. Den opprinnelige hevingsdatoen var satt til 15. september, men tekniske problemer har ført til stadige utsettelser.

Ti timers løft

Bergingsselskapene Mammoed og Smit fastholder at de tror den kompliserte heveoperasjonen vil la seg gjennomføre. Når været letter er det første som skjer at dykkere setter på plass ledekabler for de 26 stålstrossene som skal slite det 18.000 tonn tunge vraket fra bunnen, og opp til lekteren.

Stålstrossene festes i "plugger" som har feste i det indre skroget på "Kursk". Disse arbeidene skal ta omkring to dager. Selve løftet er ventet å ta rundt ti timer.

Slep

Når "Kursk" er ferdig buksert under dekk på "Giant 4" starter slepet inn til marinehavnen Rosljakova utenfor Murmansk. Også denne fasen av bergingsoperasjonen er væravhengig. Bølgehøyden avgjør om slepet tar to eller tre dager.