CHRISTIAN H. HARALDSEN

Nær halvparten av oss har ett eller flere kjæledyr, og til sammen bruker vi rundt 3,5 milliarder kroner i året på dem. Det tilsvarer 1045 kroner på hver husholdning, når også de som ikke har kjæledyr regnes med. Odd Vaage i Statistisk sentralbyrå opplyser at det er vanligere å ha kjæledyr jo yngre man er. Blant de mellom 9 og 15 år oppgir nesten to av tre at de har kjæledyr.

Øystein Eikeseth, organisasjonssjef i Norsk kennel klubb, mener at det koster rundt 6.700 kroner i året å holde hund. Å kjøpe hund og alt nødvendig utstyr kan koste mer enn 25.000 kroner. Men utgiftene kan variere voldsomt. De er ikke minst avhengig av hva slags hund man kjøper. Og som for alle andre ting kan man velge mellom dyrt og billig, nytt og brukt. Det er fullt mulig å slippe unna med lavere utgifter.

— Uansett opplever vi nok hundeholdet som vel investerte penger med «god avkastning», mener Eikeseth, og tror gleden og hyggen er vel verdt pengene for dem som anskaffer hund.

Rasekatt populært i byer

Eikeseth mener at hunder flest koster mellom 6.000 og 10.000 kroner. Både hunder og katter må kjøpes av oppdrettere eller private.

Dyrebutikker har ikke lov til å selge slike dyr, med mindre de har luftegård. De vil nok likevel ha god oversikt over oppdrettere, mener KjellýAage Reneflot, som er kasserer i Norske Zoohandleres bransjeforening, og driver Oslo Zoo Senter. Fra tid til annen er det mulig å få valper, mener han, men det vanligste er å kjøpe. Katter er det derimot lett å få gratis, men Reneflot opplyser at rasekatter, som koster mellom 2.500 og 6.000 kroner, likevel er populære i Oslo.

— Her i byen er det stort sett rasekatter. Mange rasekatter er innekatter som ikke vil ut, og det er praktisk inne i byen, poengterer han.

Mindre dyr koster en bagatell sammenliknet med hund og rasekatter. En hamster går for 135 kroner, ifølge Reneflot. En kanin får du for 450 kroner, og vil man ha fugl. koster undulater 375 kroner.

Koster å kjøpe

Selve kjæledyret koster stort sett mindre enn utstyret som trengs for å komme i gang.

Hundeutstyr kan koste 15.000 kroner, ifølge Eikeseth. I så fall kjøper du nær sagt alt tenkelig utstyr nytt. Eikeseth poengterer at regnestykket inneholder utgifter som ikke er nødvendig for alle. Hundegård er for eksempel ikke vanlig.

— Det er ikke dressurkurs heller, dessverre, sier Reneflot, som mener alle hundeeiere burde ta slike kurs med hunden.

Reneflot fjerner lett halvparten av utgiftene fra Eikeseths liste, slik at man kommer ned i 7.000ý8.000 kroner.

Når utstyr og andre engangsutgifter regnes med, blir forskjellen på hund og andre kjæledyr virkelig stor. Katteutstyr vil koste under 2.000 kroner, mener Reneflot. Vil du ha hamster eller undulat, slipper du unna med mindre enn en tusenlapp.

Koster å eie

Også den årlige driften er langt dyrere for hund enn for andre kjæledyr. Det er mat og medisin som koster. Eikeseth anslår årlige hundeutgifter til 6.700 kroner. Da regner han inn nærmere 1.000 kroner året i medisinske utgifter, i tillegg til 1.200 kroner i forsikring. Tar man sjansen på å droppe forsikring, og slipper sykdom, blir selvfølgelig regnestykket mye hyggeligere.

Utgifter til fôr varierer voldsomt. Et årsforbruk av norskproduserte Labb koster omtrent 2.400 kroner, mens et årsforbruk med Hills koster 4.440, ifølge Eikeseth.

Reneflot hevder at det er lite å spare på å kjøpe billig fôr. Det består av mer fyllmasse og mindre næring, og så må dyret spise mer.

— Døgnprisen på fôringen blir den samme, mener han, og legger til at jo mer «fyllmasse» som går inn, jo mer kommer ut.

— Spesielt for dem som har innekatt er dette viktig, antar han.

Kosttilskudd er unødvendig for hund og katt, mener han.