Ifølge den israelske avisa Haaretz ankom fire lastebiler med 2.000 automatvåpen, 20.000 magasiner og to millioner patroner Gazastripen onsdag.

Israelsk radio melder at en ny våpenleveranse er underveis, denne gangen fra Jordan til Vestbredden.

Væpningen av de palestinske sikkerhetsstyrkene, som står under kontroll av palestinernes president Mahmoud Abbas, er et forsøk på å styrke Fatah i maktkampen mot Hamas.

Israel bekrefter

Abbas er leder for Fatah som tapte regjeringsmakten til Hamas tidligere i år. De palestinske sikkerhetsstyrkene domineres også av Fatah, noe som har fått Hamas til å bygge opp en parallell sikkerhetsstyrke.

En israelsk regjeringskilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at Israel godkjente og bisto i forbindelse med våpenleveransen.

– I samarbeid med Israel har Egypt levert store mengder våpen og ammunisjon til Abbas-styrkene, sier en anonym israelsk tjenestemann.

Fatah benekter

Abbas’ talsmann Nabil Abu Rdainah avviser opplysningene om våpenleveranser som usanne.

– Dette er helt usant og jeg ber alle medier om å holde seg til sannheten, sier han til AFP.

En talsmann for Fatah kaller våpenopplysningene for israelsk propaganda.

– Dette er israelsk propaganda med den hensikt å forverre forholdet mellom Fatah og Hamas, sier Mohammed Hurani.

Besluttet lørdag

Beslutningen om å ruste opp styrkene ble ifølge Haaretz tatt under møtet mellom Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert lørdag.

Også egyptiske og amerikanske representanter har ifølge den israelske avisa diskutert og blitt enige om å ruste opp de Abbas-lojale styrkene.

Abbas skal samtidig ha lovet å utplassere sin egen presidentgarde, Styrke 17, langs grensa mellom Gazastripen og Egypt, i et forsøk på å hindre Hamas fra å smugle inn våpen til sin styrke.

Ammunisjon fra USA

Selv om USA lenge har kritisert de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene for omfattende brudd på menneskerettighetene, har også amerikanerne i all stillhet forsynt dem med ammunisjon.

For et drøyt år siden fant en halv million amerikanske patroner veien til de palestinske områdene, rapporterte norske diplomater hjem til Oslo.

Israel har anklaget medlemmer av Fatah-styrkene for å spille en aktiv rolle i al-Aqsa-martyrnes brigader som har gjennomført utallige angrep mot israelske mål.

Ledd i plan

Opprustningen av de Fatah-kontrollerte styrkene føyer seg inn i rekken av forsøk fra omverdenen på å undergrave Hamas og framtvinge et nyvalg i de palestinske områdene.

Bare noen uker etter Hamas’ brakseier under valget i januar, avslørte The New York Times at USA og Israel hadde utarbeidet en plan for å gjøre de palestinske områdene uregjerlige for den nyvalgte regjeringen.

Ett sentralt element var å stanse pengeoverføringene til de palestinske selvstyremyndighetene, i håp om å skape sult og kaos og frata befolkningen lysten til å stemme på Hamas ved neste korsvei.

MOHAMMED SALEM