Avtalen ble undertegnet av Medvedev lørdag og innebærer blant annet at russiske styrker må trekkes ut av selve Georgia. Men tusenvis av russiske soldater står fortsatt langt inne på georgisk territorium.

Russland vil trekke ut styrkene sine fra Georgia når det er iverksatt flere sikkerhetstiltak, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov. Soldatene blir stående i Georgia så lenge de trengs, sier han.

Vil ta tid

Russiske styrker skal lørdag ha begynt å trekke seg ut av et område i nærheten av den georgiske hovedstaden Tbilisi.

Men det står fortsatt store russiske styrker i byen Gori ved Sør-Ossetia og i havnebyen Poti. Det kom også meldinger om at de var inne i Senaki, 30 kilometer inne i selve Georgia.

— Vi forstår det slik at avtalen er signert og at russiske soldater har startet tilbaketrekkingen. Men det er mange enheter fordelt i dette området, sier en militær observatør til Reuters.

— Prosessen vil nok ta tid.

Samtidig kom det meldinger om at russerne hadde sprengt en viktig jernbanebru vest for Tbilisi. Russerne nektet for at så var tilfelle, men et TV-team fra Reuters bekreftet lørdag at brua var ødelagt.

- Lovende skritt

USA krever en øyeblikkelig tilbaketrekking av russiske soldater, og president George W. Bush understreker at regionene Sør-Ossetia og Abkhasia må forbli en del av Georgia.

— Det er et lovende skritt. Nå må Russland overholde avtalen og trekke styrkene sine ut, sier Bush.

Våpenhvileavtalen er utarbeidet av EU og meglet fram av Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som dette halvåret leder EUs formannskap. Russiske myndigheter ville ikke signere avtalen før de fikk bevis for at Georgias president Mikhail Saakasjvili virkelig satte sitt navn på avtalen fredag.

Også Storbritannia understreker at Russland nå øyeblikkelig må gjennomføre tilbaketrekkingen avtalen legger opp til.

— Russisk aggresjon mot Georgia og trusler mot andre naboland, som i går mot Polen, er uakseptabelt, sa utenriksminister David Miliband lørdag.

Ødelagt

Den franske ambassadøren til Georgia kaller den humanitære situasjonen i Gori for dramatisk.

— Situasjonen er absolutt dramatisk her. Guvernøren i Gori ber om hjelp, sier ambassadør Eric Fournier.

Ifølge georgiske innbyggere har de russiske styrkene ødelagt georgiske krigsskip og navigasjonsutstyr i Poti. De sier også at styrkene har fraktet bort utstyr i lastebiler og fly både fra havna og byens flyplass.

Våpenhvileavtalen som nå er undertegnet av alle partene, inneholder i alt seks punkter. Men det er uklart om Russland og Georgia er fullt ut enige om tolkningen av avtalen.

Russlands president Dmitrij Medvedev undertegnet lørdag en formell våpenhvileavtale med Georgia.
SCANPIX
Russiske soldater snakker med lokale innbyggere i den georgiske byen Gori. Lørdag underskrev Russland våpenhvileavtalen med Georgie, men det er usikkert hvordan russerne vil gjennomføre tilbaketrekkingen.
SCANPIX
Russland har undertegnet fredsavtalen med Georgia, og georgiske myndigheter håper de russiske soldatene nå skal trekke seg ut av landet.
SCANPIX