Våpenhvilen kom i stand søndag kveld etter en dag med voldsomme sammenstøt og beskyldninger om forsøk på militærkupp. Men allerede mandag ble det meldt om nye voldshandlinger på Gazastripen.

I flyktningleiren Jabalya nord på Gazastripen ble et medlem av Fatah drept og flere såret da væpnede menn gikk til angrep. Kilder fra Fatah sier Hamas sto bak, men kilder fra Hamas svarer med at Fatah åpnet ild først.

Sporadiske skuddvekslinger kunne høres flere steder på Gazastripen i løpet av dagen, og fem Fatah-medlemmer, samt fire Hamas-medlemmer, er blitt bortført nord på Gazastripen, sier vitner og tjenestemenn.

Nyvalg

De voldsomme sammenstøtene i forkant av våpenhvilen skjedde etter lørdagens kunngjøring fra president Mahmoud Abbas om at han akter å skrive ut nyvalg i de palestinske områdene. Mandag fastholdt han dette.

– Jeg er fast bestemt på å spørre folket til råds. Vi har vært i en krisesituasjon i ni måneder, og folket lider, sa han.

Samtidig gjorde han det klart at han fortsatt holder døra åpen for en mulig samlingsregjering med Hamas, som nå sitter med regjeringsmakta. Hamas står steilt på at de ikke vil akseptere et nyvalg.

Tostatsløsning

Mandag ankom britenes statsminister Tony Blair den palestinske hovedstaden Ramallah på den okkuperte Vestbredden for å prøve å sparke nytt liv i fredsprosessen i Midtøsten.

Under en felles pressekonferanse med Abbas uttrykket han støtte til planene om nyvalg. Samtidig ba han verdenssamfunnet trå til for å bistå i arbeidet med å opprette en tostatsløsning.

– Det er viktig for oss – for hele verdenssamfunnet – å støtte opp om folk som ønsker en ekte tostatsløsning, det vil si en israelsk stat og en palestinsk stat som kan leve side om side i fred, sa Blair.

Abbas sa på sin side at han er villig til å starte seriøse forhandlinger med Israel, og senere mandag holdt Blair samtaler med Israels statsminister Ehud Olmert.

Hjelpepakke

– Dersom verdenssamfunnet virkelig mener det det sier om å støtte dem som deler visjonen om en tostatsløsning, som er moderate, og som er forberedt på å bære ansvaret på sine skuldre, så er tiden nå inne for å reagere, sa Blair.

Blair tok til orde for at verdenssamfunnet må samle seg om en hjelpepakke til palestinerne, hvor gjenoppbygging og utviklingsbistand skal stå sentralt. Bistanden mener han bør gå gjennom Abbas’ kontor.

Samtidig insisterte Abbas på at vestlige land må oppheve stansen i bistand til palestinerne som ble innført da Hamas vant valget til palestinernes lovgivende forsamling i vår.

– Vi har gjort det klart overfor Blair at det er nødvendig å få en slutt på den økonomiske beleiringen, å få gjenåpnet grenseoverganger, å få løslatt palestinske fanger – deriblant ministere, parlamentarikere og tjenestemenn – og å få en slutt på utvidelsen av bosettingene og muren, sa Abbas.

STØTTE: Fatah-tilhengere viser sin støtte til president Mahmoud Abbas, etter at han kunngjorde at han akter å skrive ut nyvalg i de palestinske områdene.
AMMAR AWAD