— Vi kan ikke gå ut. Det er altfor farlig! var beskjeden jeg i går kveld fikk fra en mann som ikke pleier å være redd for å bistå journalister her på Gazastripen.

Hotellet der mange av de vestlige journalistene bor, var skjermet for den nærheten til angrepene som mange Gaza-beboerne måtte holde ut gjennom natten, skrivere Aftenposten.no.

Men også her ristet bygningen kraftig og vinduer ble slått opp.

Stanser ilden

Egypts statsminister, Hesham Kandil, ankom her i Gaza fredag morgen, først og fremst for å vise sympati med den palestinske befolkningen i området.

Han skal etter planen være i Gaza i kun tre timer.

Israelerne har lovet å stanse ilden, som fortsatte i morgentimene fredag, mens besøket varer. Forutsetningen er at det heller ikke blir sendt raketter mot Israel fra landstripen.

16.000 reservister

— Gazastripen er blitt en frontbase for Iran og tvinger israelske borgere til å leve under helt uutholdelige forhold, heter det i en melding fra Israels forsvarsstyrker (IDF), fredag morgen.

Redde Gaza-beboere tør ikke forlate sine hus. I Gaza by har gatenede siste dagene nærmest vært tomme, dag som kveld.

Ubekreftede meldinger går ut på at israelske landstyrker er blitt transportert til et sted nær grensen til Gazastripen.

Samtidig melder IDF at 16 000 reservesoldater er innkalt til tjeneste.

Disse opplysningene setter dette fart i spekulasjoner om at en bakkeinvasjon kan være nært forestående.

Færre rakettangrep

IDF opplyser at det var utskytningssteder for mellomdistanseraketter og ammunisjonslagre på hele landstripen som ble angrepet natt til fredag. Angrepsmålene var identifisert gjennom presis etterretningsvirksomhet gjennom flere måneder, ifølge IDF.

Mens det de siste døgnene er sendt hundrevis av raketter fra Gazastripen inn i Israel, var antallet de siste åtte timene bare et fåtall ifølge IDF. Alle tre traff i ubebodde områder.

Høy pris for Tel Aviv

Torsdag ble tre sivile Israelere drept i nærheten av Askhelon og to raketter traff nær storbyen Tel Aviv, cirka syv mil fra Gazastripen. Gruppen Islamsk Jihad har erklært at det var en iransk rakett som traff i selve Tel Aviv og den ekstreme grupperingen påtar seg ansvaret for å ha sendt den.

Israels forsvarsminister Ehud Barak uttalte i natt at det vil bli en høy pris å betale for angrepet mot Te Aviv.

«Operasjon forsvarssøyle» (Pillar of Defense) kaller israelerne offensiven mot Gazas ledere i den islamistiske organisasjonem Hamas. IDF opplyser at hele 450 mål er rammet siden offensiven startet.

Dødsofre

Antallet drepte og sårede etter nattens angrep var i morgentimene ikke kjent, men torsdag og fredag skal minst 16 palestinere har mistet livet.

Ifølge BBC er mange av de drepte medlemmer av militante grupper, men også sivile er drept. Et barn på under ett år skal være et av ofrene. Babyen var sønn av en kameramann som jobbet for BBC.

I forbindelse med et angrep mot Khan Yunis sør på Gazastripen uttaler israelske militærkilder at et våpenlager var plassert i et boligområde, og hevder at dette viser hvordan Hamas er villig til å bruke Gazas befolkning som «menneskelige skjold».

Egypt fordømmer angrepene

Hamas førsteminister, Ismail Haniyeh, fordømte i en TV-tale sent torsdag det han kalte Israels rasende angrep.

Egypts president Mohamed Mursi kalte Israels angrep «uakseptabel aggresjon».

Israels nærmeste allierte USA understreker at det er rakettskytingen fra Gazastripen som er årsaken til konflikten, og henstiller blant andre Tyrkia og Egypt om å påvirke Hamas til å stanse angrepene.