Med våpen i hånd kjempet Mariri og Mugabe for å befri landet fra det hvite mindretallsstyret. I dag bruker han ord for å befri Zimbabwe fra Mugabes svarte mindretallsstyre.

Happy Mariri snakker ikke med pressefolk i utrengsmål.

Men nå føler han at Robert Mugabe og klikken hans driver Zimbabwe mot avgrunnen. Da er det tid for å ta bladet fra munnen:

— Vi trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet. Uten nøye overvåking fra FN og internasjonale organisasjoner blir det neppe noen ny valgrunde. Den vestlige verden må la det sørlige Afrika forstå at den er opptatt av det som skjer i Zimbabwe, ikke minst at den er opptatt av at idealene fra frigjøringskrigen for tretti år tilbake, blir virkeliggjort, sier Mariri i et timelangt telefonintervju med Bergens Tidende.

«Alt kan skje»

— Hva frykter du skjer om resultatet blir en ny valgrunde?

— Folket i Zimbabwe er i utgangspunktet et tålmodig folk. Men akkurat nå tro jeg de er drittlei, store grupper har hatt mer enn nok med å skaffe seg et måltid mat om dagen. Med stadig mindre mat å få tak i, ZANU-militsen, som rundjuler folk ute på landsbygden for å «overtale» dem til å «stemme riktig» i omvalget, og en økende erkjennelse av at Zimbabwe har en usikker fremtid under fortsatt Mugabe-styre, kan alt skje.

— Et blodig opprør?

— Det kan ikke utelukkes. Det virker jo som om Mugabe og gjengen hans allerede nå gjør forberedelser for å kvele all opposisjon. Militsen har fått uniformer som vanlige soldater, mens mannskaper fra hæren ikke benyttes. Det virker som om Mugabe & co. ikke lenger stoler på de vanlige soldatene. Og jeg tror at Zimbabwe kan opphøre å eksistere dersom denne situasjonen fortsetter i 3-4 uker til. Da er det ikke mer mat igjen. Et sultent folk som føler seg presset mot veggen, kan foreta seg desperate ting, sier Happy Mariri.

Tviholder på makten

— Zimbabwe trenger alt, sier Mariri.

— Rettferdighet, respekt og mat. Og en ny grunnlov.

— Snakker vi om å bygge landet på ny?

— Det er ikke mye igjen av idealene vi kjempet for. Men Mugabe og hans klikk vil gjøre alt for å tviholde på makten slik at de kan gjøre et fattig folk fattigere, sier Mariri. Han sier at Mugabe har vist seg som en feiging som sviktet de som ga sitt liv i bushen under kampen for uavhengighet.

— De såkalte krigsveteranene han skyver foran seg når de hvites eiendommer skal konfiskeres, er ikke krigsveteraner, det er den mobben Mugabe har samlet rundt seg for å beskytte seg selv. Vi gikk til krig for å befri våre foreldre fra de hvites undertrykkelse, vi ville ha de samme jobbene som de hvite, vi var for et fritt Zimbabwe. Vi ser ikke så mye til der frie Zimbabwe i dag etter 28 år med autoritært, og ofte, blodig, styre.

Ny grunnlov

Sammen med en våpenbror fra frigjøringskampen er Happy Mariri med i ledelsen av Zimbabwe Liberators Platform, 16.000 virkelige soldater fra uavhengighetskrigen.

— Vi er i opposisjon til Mugabe, men vi er ikke noe politisk parti. Hvis vi nå blir kvitt Mugabe, trenger Zimbabwe en ny grunnlov som sikrer maktfordelingsprinsippene og rettferdighet. Historien må aldri få gjenta seg, sier Mariri.

Han er skuffet over landene i samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika, SADC, som ikke støtter opposisjonen i Zimbabwe:

— Jeg kan ikke med min beste vilje forstå at Sør-Afrikas Thabo Mbeki holder sin hånd over Robert Mugabe. Det har han ingen grunn til, sier Happy Mariri.

Hva synes du om situasjonen i Zimbabwe? Si din mening her.

HAPPY MARIRI med familiens hund Hannibal hjemme i stuen i Harare. FOTO: PRIVAT