Vanunu ble arrestert i det han forsøkte å passere gjennom en kontrollpost på vei fra den okkuperte Vestbredden tilbake til Jerusalem fredag.

Israelsk grensepoliti oppdaget Vanunu da de kontrollerte bussen han satt i ved kontrollposten i den palestinske landsbyen al-Ram ved Jerusalem, ifølge en polititalsmann.

Vanunu slapp ut av fengsel i april i fjor etter å ha sonet 18 år for å ha røpet Israels atombombeproduksjon, men har senere vært pålagt strenge restriksjoner, blant annet et forbud mot å forlate hjemlandet, som inkluderer å dra til de palestinske områdene. Han tilbrakte det meste av fengselsoppholdet i isolat.

– Ingen frihet

– Vanunu er brakt til politiets avdeling for internasjonal kriminalitet, sa polititalsmann Mickey Rosenfeld etter pågripelsen.

På spørsmål om hvorfor han trodde han var blitt arrestert igjen, svarte Vanunu:

– Jeg har ikke gjort noe. De bare vil arrestere meg igjen. De ønsker ikke at jeg nyter min frihet, sa Vanunu.

Vanunu skal ikke ha sagt noe om hva han hadde fore i de palestinske områdene.

– Plager ham

Den norske advokaten Fredrik S. Heffermehl, som har ledet den internasjonale Vanunu-komiteen, er oppgitt over arrestasjonen.

– Jeg blir oppgitt over at israelske myndigheter ikke slutter å plage ham. Han har sonet 18 år i fengsel under ekstreme forhold, men han får ikke muligheten til å leve et normalt liv. Vanunu lever under helt uholdbare forhold, sa Heffermehl til NTB fredag kveld.

Vanunu, som har konvertert til kristendommen, ble arrestert for en kortere periode i fjor jul da han forsøkte å reise til Betlehem for å overvære en julemesse.