Danskene gikk mann av huse for å stemme på nytt Folketing tirsdag. Valgdeltakelsen ble på over 86 prosent, den største på 20 år. Stor deltakelse ga også jevnt løp mellom statsminister Fogh Rasmussen og utfordrer Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne.

Da valglokalene stengte klokken 20, viste flere valgdagsmålinger at Fogh Rasmussen og hans Venstre fortsetter i regjering sammen med koalisjonspartner De Konservative. Men regjeringen blir avhengig av Ny Alliance og dets leder Naser Khader, som ligger an til å få fem avgjørende mandater.

Det viser fire valgdagsmålinger fra DR, TV 2, Politiken og Metroxpress, som ble offentliggjort i timene før valglokalene stengte.

Målingene viser at regjeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti får mellom 84 og 87 mandater, mens opposisjonen, som består av Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten, får mellom 82 og 85 mandater.

Høy stemning

På Venstres valgvake var stemningen skyhøy ettersom kvelden skred fram. Unge Venstre hadde stilt mannsterke opp og ropte og jublet blant blå ballonger og vimpler mens de ventet på at statsminister Fogh Rasmussen skulle skride oppover den blå løperen.

– Det virker som det går den rette veien. Men det er veldig spennende, og vi får vente på det endelige resultatet, sier Jens Vestergaard Jensen i Unge Venstre til NTB.

Et lite skår i gleden er at Venstre ifølge prognosene har gjort et ganske dårlig valg. En prognose fra DR viser at partiet har gått tilbake 2,4 prosent og ligger an til å miste fem mandater i Folketinget.

SF valgets vinner

Valgets store vinner er Sosialistisk Folkeparti, som ligger an til mellom 19 og 23 mandater, en fordobling i forhold til de 11 mandatene de har i dag.

– Dette er knakende flott, sier en glad partileder Villy Søvndal.

Socialdemokratene ligger an til en liten nedgang, og kan miste to mandater, viser prognoser fra DR.

Den store taperen ser ut til å bli De Radikale, som kan miste åtte mandater. Ikke så rart kanskje, siden det var fra dette partiet at Naser Khader brøt ut for å danne Ny Alliance.

Enhetspartiet, som ligger på ytterste venstrefløy, ser ut til å komme så vidt over sperregrensen, mens Kristendemokratene faller ut av Folketinget.

Vil samarbeide

Det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti åpner for et samarbeid med Ny Alliance, som har sagt at det har som mål å gjøre den danske asylpolitikken mer human.

– Vi er åpne for samarbeid med alle partier, og det gjelder også Ny Alliance, sier Dansk Folkepartis nestformann Peter Skaarup etter at de første valgdagsmålingene viser at Khaders parti har lyktes med å bli tungen på vektskålen.

Skaarup sier partiet også er villig til å se på innvandringspolitikken igjen, dersom koalisjonspartnerne skulle ønske det.

Keld Navntoft