– Vi oppfordrer myndighetene til å gi oss tilgang til alle deler av landet, sa FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) i en uttalelse lørdag.

WFP opplyser at den burmesiske regjeringen har stanset all frakt av matvarer ut av Mandalay, landets nest største by. Uroen i Burma kan dermed bli et alvorlig hinder for arbeidet med å fø 500.000 fattige mennesker som trenger hjelp til å skaffe seg nok mat.

Det er i hovedsak små barn, hivsmittede og folk som lider av tuberkulose som er avhengige av hjelpen fra FN, ifølge WFPs leder Josette Sheeran.

Når alle leveranser inn og ut av knutepunktet Mandalay nå er stanset, stopper det så godt som all hjelp i Shan-provinsen og i sentrale deler av Burma.

FNs spesialutsending, Ibrahim Gambari skulle ta opp problemet i sine samtaler med militærjuntaen i hovedstaden lørdag.

Rundt 570 tonn mat ligger nå på lager i Mandalay fordi myndighetene har begynt å kreve transporttillatelse fra WFPs kontraktører i området. Denne maten skal etter planen deles ut til 250.000 mennesker i Shan-provinsen. Ytterligere 1.200 tonn står fast i havnebyen Sittwe, nordvest i landet.

Vi forsøker å få en dialog med militærregimet i den grad i vi greier å komme i kontakt med dem, sier Chris Kaye, WFP-koordinator i Burma