Belfast: Nasjonalistiske demonstranter i Belfast kastet natt til torsdag bensinbomber mot politiet, som svarte med gummikuler og vannkanoner.

Uroen blusset opp igjen sent onsdag kveld nord i Belfast, og opptøyene de tre siste nettene har ført til at 82 politifolk er blitt såret.

Bensinbomber

Demonstrantene kastet bensinbomber i Ardoyne-området, som i all hovedsak er befolket av katolikker. Politiet svarte med å skyte gummikuler og bruke vannkanoner for å få bukt med menneskemengden.

Uro i forbindelse med de årlige oransjemarsjene er vanlig i Belfast, men i år har opptøyene vært mer voldsomme enn normalt.

Ulmer i provinsen

Opptøyene denne uken viser at det fremdeles ulmer i den britiske provinsen. Men i motsetning til volden som herjet Nord-Irland fram til fredsavtalen i 1998, er ikke uroen denne gangen politisk motivert, tror Nord-Irland-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

— Dette er snakk om nasjonalistiske ungdommer som lever under fattige kår. De lever i et ingenmannsland hvor de ikke vet hva de skal ta seg til, sier Mustad til NTB.