athrine Ashton, som i dag er EUs handelskommissær, var tydelige rørt da hun mottok gratulasjonsklemmer fra de andre EU-toppene i Brussel torsdag kveld. Herman Van Rompuy var på sin side mer fattet.

Intet pavevalg

På forhånd var det ventet at utnevnelsen av EUs nye president og utenrikssjef skulle ligne et pavevalg, men allerede før klokken 21 på kvelden ble det bekreftet at alle EU-lederne stilte seg bak innstillingen fra det svenske formannskapet.

– Avgjørelsen i kveld viser at Storbritannia ligger i hjertet av Europa, sa den britiske statsministeren Gordon Brown og var tydelig stolt over at «hans» kvinne hadde vunnet fram.

Cathrine Ashton er britisk baronesse, og i 2007 hentet Gordon Brown henne inn i Kabinettet, altså den indre regjeringen. I oktober i fjor ble hun handelskommissær i EU.

Kompromisser

62 år gamle Herman Van Rompuy meldte seg som 16-åring inn i det kristeligdemokratiske partiet CVP. Han ble etter hvert partisjef, har vært belgisk budsjettminister og visestatsminister og han har ledet regjeringen i Brussel siden desember i fjor.

– Van Rompuy søker ikke oppmerksomhet, men regnes som en dyktig forhandler som helst arbeider i bakgrunnen for de store begivenhetene, skriver nyhetsbyrået DPA om den nye EU-presidenten.