Nå har nemlig en domstol avgjort kampen i Minnesota til fordel for den tidligere komikeren Al Franken.

Dermed har USAs demokratiske parti, nesten åtte måneder etter valgdagen, styrket grepet om Senatet og økt sjansen for å gjennomføre president Barack Obamas ambisiøse program.

Den republikanske senatoren Norm Coleman godtok at han tapte oppgjøret mot den tidligere komikeren Al Franken da statens høyesterett med alle fem stemmer avviste senatorens påstand om at mange brevstemmer var telt feil.

Innrømmet nederlag

Kort etter at dommen var falt, erkjente Coleman i en telefon til sin demokratiske rival nederlaget. Han ville ikke som antydet appellere kjennelsen til USAs høyesterett, men godtok at USA nå hadde en ny senator, og at tiden var inne til å rette blikket fremover.

Med det har demokratene det største flertallet i Senatet siden 1978. Med 58 senatorer pluss to uavhengige skulle partiet i teorien kunne samle de 60 stemmene som er nødvendige for å hindre republikanerne i å debattere lovforslag til døde med såkalt filibuster.

Ingen garanti

Men det er langt fra noen garanti for at partiet kan holde på flertallet. To eldre senatorer er så alvorlig syke at de bare sjelden er i stand til å delta i avstemminger. Flere moderate senatorer har også meldt motstand mot enkelte av presidentens mest vidtgående reformer.

Al Franken gjorde det da også straks klart at han ikke ønsket å bli sett som Senator nr. 60, og at det ikke var noe magisk over tallet.

– Enkelte ganger vil republikanere stemme sammen med demokrater; andre ganger vil demokrater stemme sammen med republikanere, lød den nybakte senators kommentar.

Hårfin seier

Der er likevel ingen tvil om at Frankens seier har mer enn symbolsk betydning. Verdien av å kunne samle 60 stemmer ble understreket av Colemans mange juridiske manøvrer, som resulterte i en 20.000 sider tykk mappe og utgifter på mer enn ti millioner dollar.

På valgnatten 3. november viste opptellingen at Coleman hadde et flertall på kun 206 av de mer enn 2,9 millioner stemmene som var avgitt i nordstaten. Minnesotas lovgivning forlanger i en slik situasjon fintelling av alle stemmer, noe den republikanske senatoren først prøvde å avverge.

Etter fintellingen, som først ble avsluttet i januar, hadde Franken et flertall på 225 stemmer. Coleman protesterte, det førte til et lengre, juridisk oppgjør og inkludering av flere brevstemmer, som først var avvist. Det økte Frankens flertall til 312.

Den avgjørelsen ble appellert til statens høyesterett med krav om at andre brevstemmer måtte tas med. Kravet ble avvist med henvisning til at det var klare regler for opptellingen, og at disse reglene var fulgt til punkt og prikke.

Kjent komiker

Det er ventet at Al Franken, som ble berømt for sin mangeårige deltakelse i det satiriske TV-programmet «Saturday Night Live», avlegger ed allerede i neste uke. Demokratene har holdt en plass åpen til den nye senatoren i det juridiske utvalget.

Franken, som er utdannet på det berømte universitet Harvard, kan komme til å spille en fremtredende rolle under høringene om dommer Sonia Sotomayor, som er Obamas kandidat til den ledige posten i Høyesterett. Disse høringene blir sommerens store politiske teater og gir dermed Al Franken sjansen til å vise at han er en seriøs politiker med en plassering på den mer progressive fløyen i det demokratiske partiet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende