Hva mener du om utviklingen i Russland? Si din mening i slutten av saken.

Spørsmålet mange nå stiller seg er hva Putin vil bruke det solide flertallet til, og hva som blir hans egen rolle i det framtidige Russland.

Putins parti Det forente Russland fikk 63,3 prosent av stemmene, viser offisielle resultater mandag morgen, etter at nesten 80 prosent av stemmene var talt opp.

To tredels flertall Støttepartiet Et rettferdig Russland fikk 8 prosent av stemmene. Sammen får de to partiene godt over to tredeler av de 450 mandatene i nasjonalforsamlingens annetkammer eller «underhus» Statsdumaen. Dermed har Putin det flertallet han trenger for å kunne endre grunnloven.

Kommunistpartiet lå på andreplass i valget, med en oppslutning på 11,7 prosent. Også nasjonalistpartiet Liberaldemokratene passerte sperregrensen på 7 prosent, og hadde en oppslutning på 9 prosent etter at 55 prosent av stemmene var telt opp.

Ingen av de sju andre partiene som stilte til valg klarte å komme over sperregrensen på 7 prosent.

Valgdeltakelsen var på over 60 prosent, ifølge valgkommisjonens leder Vladimir Tsjurov.

Protester Kommunistpartiet akter å protestere mot det offisielle valgresultatet, som partiet mener bygger på fusk. Talsmenn for partiet hevder de har fått inn 10.000 rapporter om uregelmessigheter, og vil be Russlands høyesterett gjennomgå valgresultatet.

Observatørgruppen Golo, som mottar støtte fra vestlige land, sier de har mottatt 3.000 rapporter om uregelmessigheter og press mot velgerne.

USA ber Russland granske rapporter om valgfusk.

– Rapporter fra Russland inneholder påstander om uregelmessigheter i valget. Vi oppfordrer sterkt russiske myndigheter til å granske disse påstandene, sier Gordon Johndroe, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

– Vil bli gransket

Nestleder i valgkommisjonen, Nikolaij Konkin, bekrefter at de har fått rapporter om uregelmessigheter, og lover at de vil bli gransket. Men svært få av påstandene tyder på alvorlige, konkrete brudd, sier han.

Enkeltresultater har imidlertid fått enkelte til å stille store spørsmålstegn ved valgresultatet. For eksempel fikk Putins parti hele 99,4 prosent av stemmene i den turbulente republikken Tsjetsjenia, ifølge offisielle resultater.

Velger etterfølger

Talsmenn for Kreml sier valgresultatet viser overveldende støtte for Putins reformer, og gir partiet et meget sterkt utgangspunkt før valget på ny president i mars 2008.

Etter russisk grunnlov kan ikke Putin stille til gjenvalg for en tredje periode på rad. Hans parti Det forente Russland skal på sin kongress 17. desember nominere sin kandidat til presidentvalget. Analytikere mener Putin uansett vil sikre seg en posisjon der han kan ha stor makt over Russlands videre utvikling.

Russlands president Vladimir Putin avgir stemme i søndagens valg på ny nasjonalforsamling i Russland. Offisielle valgresultater bekrefter valgskred for Putin. Foto: REUTERS/RIA Novosti/Kremlin/ SCANPIX