• Lenge leve revolusjonen, ropte Hugo Chavez til jublende tilhengere, etter at han ble gjenvalgt som Venezuelas president med solid margin.

Den venstreorienterte og frittalende presidenten utropte seg selv til vinner av valget etter at foreløpige resultater ga ham en ledelse på over 20 prosent.

Da 78 prosent av stemmene var talt opp, hadde Hugo Chavez støtte fra 61 prosent av landets velgere, mot 38 prosent til hans utfordrer Manuel Rosales, ifølge tall fra Venezuelas nasjonale valgråd.

Jublende Chavez-tilhengerne fylte gatene i hovedstaden Caracas straks tallene ble kjent natt til mandag. Chavez, med rød skjorte og knyttet neve, hilste sine tilhengere med kamprop fra balkongen i presidentpalasset, mens fyrverkeri lyste opp den regntunge nattehimmelen.

Innrømmet nederlag

Manuel Rosales, guvernør i den oljerike delstaten Zulia, innrømmet raskt nederlaget.

— Vi innrømmer at de slo oss i dag, men vi vil fortsette kampen. sa Rosales til sine tilhengere.

Observatører håper det klare valgresultatet og Rosales’ innrømmelse av valgnederlag reduserer faren for voldelige sammenstøt etter valget i det sterkt polariserte Venezuela.

Klart mandat

Valgresultatet gir Hugo Chavez et klart mandat til å fortsette sin såkalte bolivarianske revolusjon, som har gjort ham forhatt i Venezuelas rike overklasse og i Washington, og tilsvarende populær blant flertallet av Venezuelas fattige. Dersom valgresultatet blir endelig, har han vunnet en enda klarere seier enn ved valgene i 1998 og 2000.

Han vil nå trolig gå inn for en grunnlovsendring som gjør det mulig å bli gjenvalgt et ubegrenset antall ganger.

- Autoritær

Chavez kritiseres av sine motstandere for å føre en autoritær politikk og for å knytte Venezuela for nært til Fidel Castros Cuba. Han har stilt seg i spissen for en kampanje mot USAs dominans i Latin-Amerika, og har skjelt ut president George W. Bush for å være esel, fyllik, satan og det som verre er.

Samtidig er USA det største markedet for Venezuelas suverent viktigste eksportprodukt: Olje.

Chavez er populær blant Venezuelas fattige millioner fordi han har brukt oljeinntekter på helse, utdanning og sosiale programmer.

Chavez har også gått i spissen for ekspropriasjon av privat jord og selskaper, sterkere statlig kontroll over oljeindustrien og høyere skatter på utenlandske oljeselskaper.

Valget ble overvåket av over 200 observatører fra EU og OAS, Organisasjonen av amerikanske stater. OAS konstaterte at valget i hovedsak gikk rett og riktig for seg, og at valgdeltakelsen tilsynelatende var svært høy.

VINNEREN
RAY STUBBLEBINE