Det høyrepopulistiske partiet Sannfinländarna overgikk alle forventninger og ble det finske valgets sensasjon.

— I dag er det lønningsdag. Undere skjer når man gjør dem, sa partileder Timo Soini da det var klart at Sannfinländarna var blitt et av landets tre største partier.

Liberalkonservative Samlingspartiet fikk flest stemmer og en oppslutning på 20,4 prosent. Deretter følger Socialdemokraterne med 19,1 prosent og Sannfinländarna en hårsbredd bak med 19,0.

Bare halvannet prosentpoeng skiller det største partiet og de selverklærte nasjonalistpopulistene som ved forrige valg fikk en oppslutning på beskjedne 4,1 prosent.

— Vi var ute etter et stort smell, og det kom, konstaterer Soini.

EUs redningspakker

Søndagens valg vil gå inn i historien som et av de mest spennende i Finland noen gang. Sannfinländarna spilte hovedrollen i et drama som har endret det politiske landskapet fundamentalt.

Det ser ut til at høyrepopulistene har sanket en mengde proteststemmer. Sannfinländarna har bygget mye av fremgangen på innvendinger mot kostbare lån til gjeldstyngede EU-land.

Soini har allerede kommentert EUs redningspakke til Portugal.

— Pakken, slik den nå ser ut, vil nok ikke bestå, sa Soini til rikskringkasteren Yle da opptellingen var godt i gang.

Knusende nederlag for Centern

Centern opplevde et historisk ras. Partiet har mistet over 7 prosentpoeng siden forrige valg og fikk søndag 15,8 prosent av stemmene.

Statsminister og partileder Mari Kiviniemi ser likevel ingen grunn til å trekke seg fra ledervervet.

— I ethvert tap ligger det en kime til en ny seier, sa Kiviniemi da valgresultatet var klart.

Høyrevridde velgere

Finlands fire største partier kjempet tett, og det eneste som virket sikkert da finnene gikk til valgurnene søndag, var at velgerne var på vei mot høyre.

Da stemmene var talt opp, ble det klart at Samlingspartiet får 44 mandater i Riksdagen, Socialdemokraterna 42 og Sannfinländarna 39. Den voldsomme framgangen til høyrepopulistene overgikk alle meningsmålingene i forkant av valget.

Katainen trolig statsminister

Samlingspartiets leder Jyrki Katainen blir trolig ny statsminister, men regjeringsforhandlingene kan bli vanskelige.

Ifølge det finske nyhetsbyrået FNB er det mulig at de tre største partiene vil danne regjering sammen. Også Svenska folkpartiet i Finland (SFP) kan få innpass i den nye regjeringen.

Nesten 1,3 millioner finner forhåndsstemte. Det er 31,2 prosent av velgerne.

Valgdeltakelsen i Finland steg til 70,4 prosent. Forrige gang deltakelsen var over 70 prosent, var i 1995 da 71,9 prosent av de stemmeberettigede gikk til urnene.