• VALGSEIER: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi får plass i nasjonalforsamlingen.

    FOTO: SCANPIX

Valgseier til Suu Kyi

Fredsprisvinneren får plass i parlamentet.

Aung San Suu Kyi har vunnet en plass i nasjonalforsamlingen, opplyser opposisjonen i Myanmar.

Bare 48 av de 1158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er på valg i suppleringsvalget søndag, men det markerer likevel et håp om en lysere fremtid i Myanmar, der landets president, tidligere general Thein Sein, i fjor uventet åpnet for reformer.

168 kandidater fra 17 partier stilte til valg, sammen med åtte uavhengige kandidater.

De militære kuppet makten i Myanmar, tidligere kjent som Burma, i 1962. Da Aung San Suu Kyi og hennes parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) vant valget i 1990, ble resultatet annullert av militærjuntaen. Suu Kyi ble satt i husarrest, og en rekke NLD-politikere ble fengslet.

I 2010 ble det holdt valg til ny nasjonalforsamling, men valget ble det boikottet av Suu Kyi og NLD.

Partiet USDP, som i hovedsak består av tidligere militære, sikret seg nærmere 80 prosent av stemmene. Det nye regimet har gitt amnesti til 600 politiske fanger og åpnet for en friere presse.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Utenriks