08.05: Obama går av scenen

Og med det takker vi for følget gjennom natten på denne livebloggen. Men BT.no vil fortsette å dekke Obamas valgseier med flere nyheter, analyser og kommentarer.

07.36: Obama møter fansen

Går på scenen til tonene fra Stevie Wonder-sangen Signed, Sealed, Delivered (I'm Yours) nå. Michelle, Malia og Sasha er med ham. Obama smiler mens suporterne roper "four more years".

— Vi er en amerikansk familie, og vi reiser oss eller faller sammen, sier Obama.

— For USA er det beste fortsatt foran oss, sier Obama.

— Jeg vil takke alle amerikanere som stemte i dette valget. Enten du stemte for første gang, eller måtte vente lenge i kø for å få stemme. Forresten, vi må fikse det, sier Obama.

Den gjenvalgte presidenten lover å sette seg ned med taperen Mitt Romney for å se hvordan de kan samarbeide i tiden fremover.

Obama takker visepresident Joe Biden, og konen Michelle.

Barack Obama får seiersklemmen av konen Michelle.
REUTERS

— La meg si dette offentlig: Michelle, jeg har aldri elsket deg mer, sier Obama.

Han takker også alle som har jobbbet for valgkampen hans.

— Demokrati i en nasjon med 250 millioner kan være bråkete og komplisert, sier Obama, som sier at det må være slik i et demokrati.

— På tross av alle våre uenigheter deler vi mange drømmer for Amerika, sier Obama.

USA må gå fremover, sier Obama, men varsler at veien fremover kan bli vanskelig.

— Jeg returnerer til Det hvite hus mer inspirert og mer bestemt enn noensinne på å ta fatt på arbeidet som må gjøres videre, sier Obama.

Obama lover at USA skal være en nasjon der alle, uavhengig av hudfarge, etnisitet, seksuell legning eller annen bakgrunn kan kunne få drømme oppfylt gjennom hardt arbeid.

— Vi er ikke en samling røde og blå stater, vi er De forente stater!

07.28: Nå mangler bare Barack

Barack Obama skal være på vei til Demokratenes valgvake i Chicago fra hotellet der han har fulgt valgopptellingen. Michelle Obama og døtrene Malia og Sasha skal være sammen med ham, ifølge CNN.

07.22: Alt vippet Obamas vei

Barack Obama sikret en ny periode i Det hvite hus etter nærmest å ha gjort rent bord i de avgjørende statene. Obama vant vippestatene Virginia, Colorado, New Hampshire, Nevada, Minnesota, Wisconsin, Michigan og Ohio.

I tillegg ligger han an til å vinne den store vippestaten Florida, som ikke er endelig avgjort ennå. Mitt Romney måtte tatt flere av disse statene for å kunne blitt USAs neste president.

De eneste statene Romney klarte å gjøre om fra 2008-valget var Indiana og Nord-Carolina, to tradisjonelt svært sterke republikanske stater.

07.09: Romney vinner Alaska

CNN har erklært Mitt Romney som vinner av Alaskas tre valgmannstemmer, noe som gir ham 206 mot Barack Obamas 303. Nå er det bare Florida som ikke har blitt erklært avgjort av CNN.

07.04: "Four more years"

I Chicago venter Obamas støttespillere på at den gjenvalgte presidenten skal gå på scenen for å holde sin seierstale. "Four more years" - fire nye år - ropes det taktfast fra salen.

06.56: Romney har gratulert Obama

syf25d98.jpg
REUTERS

På scenen i Boston forteller Mitt Romney nå at han har ringt president Barack Obama for å gratulere ham med valgseieren. Dermed er det klart at Romney innrømmer valgnederlaget.Romney takker familien og visepresidentkandidaten Paul Ryan, som han kaller sitt livs nest beste valg — kun etter valget av Ann Romney som kone.

— Ann hadde blitt en fantastisk førstedame, sier Romney.

Romney viser til at det er en kritisk tid i USA, med store utfordringer for landet.

— Nasjonen har valgt en annen leder enn meg, så jeg og Ann ber for ham, sier Romney.

På Obamas valgvake i Chicago applauderes det for Romneys tale. Det er ventet at Obama nå snart vil tale til nasjonen.

06.55: Alle venter på Romney

På republikanernes valgvake i Boston, venter alle nå på Romney.

06.54: Venter med Florida

De store amerikanske tv-stasjonene har kåret vinnere i alle de viktige statene, med Florida som eneste unntak. Barack Obama leder med drøyt 50.000 flere enn Mitt Romney. Med 92 prosent av stemmene talt opp, tyder alt på at også denne staten vil gå til den sittende presidenten

06.50: De uforente stater

Obama fikk fornyet tillit i jobben med å fikse økonomien. Å forene de forente statene kan han glemme, skriver BT-kommentator Frode Bjerkestrand.

06.45: Første homo-senator

Demokraten Tammy Baldwin fra Wisconsin blir den første åpent homofile senatoren, ifølge New York Times prognoser.

06.43: Obama 100 valgmenn foran

CNN erklærer nå også Barack Obama som vinneren av Virginia. Med statens 13 valgmannstemmer, leder Obama med 100 valgmenn - 303 til Obama, mot 203 til Mitt Romney, ifølge CNNs prognoser.

06.35: Obama leder i antall stemmer

Tallene er i stadig endring, men akkurat nå leder Barack Obama også i antall stemmer. CNNs Wolf Blitzer forventer at Obamas forsprang vil øke ettersom stemmene fra California, USAs mest folkerike stat, bilr talt opp. Obama har 49.596.000 stemmer mot Romneys 49.557.000 stemmer totalt i befolkningen.

06.33: Alaska stemmer fortsatt

Stemmelokalene har ennå ikke stengt i Alaska. Men statens tre valgmannstemmer, som er forventet å gå til republikanerne, kan ikke gjøre noe til eller fra.

06.19: Obama vinner Virginia

Storavisen New York Times erklærer nå Barack Obama som vinneren av vippestaten Virginia (13 valgmannstemmer). Med 89 prosent av stemmene opptalt, leder Obama med 50.000 stemmer i denne staten. Avisen har erklært Obama som vinner av preisdentvalget, etter lenge å ha ligget etter de store TV-stasjonene, og mener Obama har 285 sikre valgmannstemmer mot 200 til Romney. Fortsatt har avisen ikke erklært en vinner i Florida og Ohio, der de mener Obama ligger best an, eller i Montana der Romney ligger best an.

06.07: Har flere stemmer - taper valget

Nasjonalt har Mitt Romney over 300.000 flere stemmer enn Barack Obama. Valgordningen i USA gjør likevel at den sittende presidenten ser ut til å vinne flest valgmenn, og dermed får fornyet tillit i Det hvite hus.

SLIK MARKERTE HAN SEIEREN: Barack Obama postet dette bildet av seg selv og konen Michelle klokken 05.16.

05.57: CBS: Obama vinner Colorado

CBS erklærer nå at Barack Obama vinner vippestaten Colorado, som har 9 valgmannstemmer. Det gir Obama 290 valgmannstemmer. Selv uten Ohios 18, er Obama da over den magiske grensen på 270.

05.50: Nevada blir blått

CNN erklærer nå Barack Obama som vinner av Nevadas 6 valgmannstemmer.

05.49: Obama kan få 331 valgmenn

Barack Obama har allerede sikret seg 275 valgmenn, men ligger an til å vinne flere av de jevne statene. Han ligger foran i Florida, Colorado, Nevada og Virginia. I sistnevnte har Romney ligget foran gjennom store deler av valgnatten, men også her ser han ut til å tape for Obama. Presidenten har nå et forsprang på 14.000 stemmer med 87 prosent av stemmene opptalt. I Florida er 91 prosent av stemmene opptalt, og Obamas ledelse virker komfortabel også her.

VILL JUBEL: Slik feirer Demokratene.
syf259a6.jpg
REUTERS

05.44: Fortsatt mulig i Ohio?

CNN melder at kilder i Mitt Romneys stab ikke er klare til å innrømme valgnederlag, fordi de mener at hvem som vinner Ohio fortsatt ikke er endelig avklart. 77 prosent av stemmene er talt opp i Ohio, og selv om det nå er 49 prosent mot 49 prosent i Ohio ifølge CNN, mener CNN at Obama vil vinne vippestaten.

05.38: Romney innrømmer ikke nederlag

Også TV-kanalen Fox News gir Obama seiren, med 275 valgmannstemmer, men poengterer at Mitt Romney ennå ikke har gått offentlig ut og innrømmet valgnederlag.

05.33: Vippestater fortsatt ikke klare

Hvem som vinner statene Florida (27 valgmannstemmer), Virginia (13), Colorado (9) og Nevada (5) er ennå ikke klart. Men selv uten disse mener NBC, CNN og flere andre nyhetsorganisasjoner at Obama kommer over 270 valgmannstemmer.

05.31: — Han jobber for folket

bt.no (Chicago): - Jeg kjenner Barack Obama, jeg kjenner hjertet hans, sier Corey Smith på Demokratenes valgvake i Chicago. Hun har jobbet for Obama siden 2003. For Smith er denne seieren enda større enn sist.

— Han har jobbet så hardt. Han jobber for folket. Dette er den ultimaet seieren for alle som har kjempet for ham, sier Smith.

syf2584c.jpg
REUTERS

05.29: New York Times holder igjen

Storavisen New York Times melder at TV-nettverkenes prognoser viser at Barack Obama vinner gjenvalg, men holder selv igjen — med en foreløpig prognose på 250 til Obama mot 200 til Romney.

05.22: Jubel i Chicago

bt.no (Chicago): Valgvaken i Obamas hovedkvarter i Chicago går bananas når CNN erklærer at Obama har vunnet presidentvalget. Folk ler og gråter i glede, danser og omfavner hverandre. Over høytaleranlegget spilles klassikeren «Twist and Shout».

SLIPPER JUBELEN LØS: Obama-støttespillere starter festen i Chicago.

05.19: Obama vinner valget

Både NBC og CNN erklærer nå Barack Obama som valgvinner, etter at han vant kampen om den viktige vippestaten Ohio. Også CBS gir Obama seieren, med 274 valgmannstemmer.

05.18: NBC: Obama vinner Ohio

Nå melder TV-kanalen at Obama vinner Ohio. NBC mener derfor at Obama vinner gjenvalg.

05.16: CNN: Obama vinner Oregon

Oregons 7 valgmannstemmer går trolig til Barack Obama, melder CNN. Det gir Obama 256 valgmannstemmer. Han mangler da bare 14 til 270.

05.12: Obama vinner Iowa

CNN melder nå at Barack Obama vinner Iowas 6 valgmannstemmer. I tillegg melder TV-kanalen at han vil vinne New Mexico (5). Det gir ham en total på 249 sannsynlige valgmannstemmer – bare 21 unna det magiske tallet 270 som trengs for å vinne. Romney har til nå 191 valgmannstemmer, ifølge CNNs prognoser.

05.06: CNN: Demokratene vinner Sentatet

CNNs prognoser viser nå at Demokratene vil beholde sitt flertall i Sentatet. TV-kanalen mener at Senatet vil bestå av 48 demokrater mot republikanernes 42. I tillegg kommer to uavhengige som er ventet å steme med Demokratene, og åtte som ennå ikke er sikre.

05.02: Obama leder for første gang

CNN erklærer nå at Barack Obama vinner Californias 55 valgmannstemmer, staten Washingtons 12 valgmannstemmer og fødestaten Hawaiis 4. CNNs prognoser viser også at Obama vinner Wisconsin (10).

CNN mener også at Romney vinner Idaho (4), og Montana (3).

Nyhetsbyrådet A.P. erklærer nå at Romney trolig vinner Nord-Carolina (12). Det samme melder nå CNN.

CNN melder nå at Obama har 238 valgmannstemmer, mot Romneys 191.

04.58: 36.000 stemmer skiller i Florida

Kun ti prosent av stemmene i Florida er nå ikke talt opp. Fortsatt er det veldig tett, men Obama leder med 50 prosent mot Romneys 49 prosent, ifølge CNN. Obama har økt ledelsen de siste timene. Nesten 8 millioner stemmer er nå talt opp i Florida.

04.52: En hver til Obama og Romney

Ifølge CNNs prognoser vil Barack Obama vinne Minnesota og midtveststatens 10 valgmannstemmer.

TV-kanalen melder samtidig at Mitt Romney ligger an til å vinne de 11 valgmannstemmene i Arizona, the Grand Canyon state.

NBC og CBS melder det samme.

04.45: Demokratisk bønn i Chicago

LANGE TIMER: Spente Obama-tilhengere venter på det endelige resultatet i Chicago.

Det offisielle programmet på Demokratenes valgvake i Chigago er i gang. Arrangementet starter med at alle tar hverandre i hendene og ber.

04.44: Romney fortsatt bak i Ohio

Nesten 80.000 stemmer skiller Obama og Romney i Ohio med 63 prosent av stemmene opptalt, ifølge CNN. Obama leder med 50 prosent mot Romneys 48 i den viktige vippestaten. Drøyt 3,7 millioner stemmer er talt opp i Ohio.

04.40: Obama og rustbeltet

Obama ligger godt an i det såkalte rustbeltet, ikke minst i bilproduksjonsstaten Michigan. Hvis Mitt Romney taper i kveld, vil han kanskje angre på denne kronikken han skrev i 2008, med tittelen "La Detroit gå konk".

04.39: Ryan sliter i hjemstaten

Når 24 prosent av stemmene er talt opp i Wisconsin, hjemstaten til visepresidentkandidat Paul Ryan, leder Ryan og Romney med 51 mot 48 prosent. CNN mener det er for tidlig å kåre en vinner i Wisconsin, mens NBC og CBS allerede har erklært Obama som sannsynlig vinner av midtveststaten.

04.36: Obama klart foran i Iowa

Med en fjerdedel av stemmene opptalt i Iowa leder Obama med hele 59 prosent av stemmene. Romney har kun 40 prosent av stemmene så langt. Ledelsen til Obama er på nesten 80.000 stemmer.

04.20: Blå vestkyst

Mitt Romney ligger foreløpig foran Barack Obama i antall sikre valgmenn, ifølge de store, amerikanske TV-kanalenes prognoser. Men snart kommer tradisjonelt sikre vestkyststater som California, Washington og Oregon. California har flest valgmannstemmer av alle statene, med hele 55 av 538. Oregon har 7, og staten Washington 12 valgmannstemmer. I disse statene stenger stemmelokalene 05.00 norsk tid.

OBAMA-FAN: Sharon Martin iført Obama-trøye i stemmelokalet i Los Angeles. Det er ventet at Barack Obama tar California med god margin.
REUTERS

04.18: 86 prosent talt opp i Florida

I den viktige vippestaten Florida ligger Obama nå foran med 50 prosent av stemme mot Romneys 49. 86 prosent av stemmene er nå talt opp i Florida. Ifølge CNN gjenstår det telling i tradisjonelt demokratiske valgkretser i sør. Blant annet er kun drøyt halvparten av stemmene talt i den relativt store valgkretsen Miami-Dade, som er klart demokratisk. Mange av de tradisjonelt republikanske statene i nord allerede er 100 prosent opptalt. Det gjør at Romney kan få en vanskelig jobb med å snu trenden i Florida.

04.16: Akin taper trolig i Missouri

Todd Akin ser ut til å tape senatsvalget i Missouri. Abortmotstanderen Akin ble verdensberømt etter han uttalte at kvinnekroppen har naturlige mekanismer for å «stenge ned hele greia» hvis de blir gravide etter å ha blitt utsatt for «ekte voldtekt». Det kan gå mot en sterk kveld for demokratene i Senatet, som bare for et halvt år siden var redde for å miste majoriteten i Kongressens øverste kammer.

04.03: Romney tar Utah

CNN erklærer nå at Mitt Romney vil vinne Utah og statens seks valgmannstemmer. Staten er solid republikansk, med en stor mormoner-befolkning. I Iowa, Montana og Nevada har valglokalene nå stengt, men TV-kanalen sier det er for tidlig å komme med prognoser om hvem som vil vinne disse statene. Også CBSs prognoser viser at Romney vinner Utah, og TV-kanalen mener også at republikanerne vil vinne Montana. Også NBC mener Romney vinner Montana og Utah.

03.58: Flere prognoser straks

syf255df.jpg
REUTERS

Det er ventet at flere av de store TV-kanalene vil komme med nye prognoser klokken 04.00 norsk tid.

03.54: CBS: Obama vinner New Hampshire

TV-kanalen CBS erklærer nå Obama som sannsynlig vinner av vippestaten New Hampshire. Staten har fire valgmannstemmer.

03.47: Warren vinner i Massachussets

Elisabeth Warren ser ut til å vinne USAs mest omtalte senatsvalg i Massachussets. Det betyr at Demokratene tar tilbake Ted Kennedys sete, som de mistet da han døde i august 2009.

03.42: Pennsylvania til Obama

NBC, Fox, CNN og ABC erklærer at Barack Obama vinner Pennsylvania, og statens 20 valgmannstemmer.

03.38: NBC: Obama tar Wisconsin

TV-kanalen NBCs prognoser viser nå at Barack Obama ligger an til å vinne Wisconsin, etter at tre prosent av stemmene er talt opp. Staten har ti valgmannstemmer.

03.36: Obama foran i Colorado

Presidenten er også foran i vippestaten Colorado med 51 mot Romneys 48 prosent. I Colorado er 45 prosent av stemmene talt opp. Staten har ni valgmannstemmer.

03.32: Obama leder i Ohio, likt i Florida

LANGE KØER. Miami tirsdag kveld.

CNN melder at Obama nå leder ivippestaten Ohio, med 53 mot 46 prosent. Obama er der 162.000 stemmer foran. I Florida er det helt dødt løp, 50 – 50, når sju millioner stemmer er talt opp. Romney er bare 600 stemmer foran i solskinnsstaten.

03.22: NBC: Obama vinner New Mexico

TV-kanalen NBC sine prognoser viser nå at Barack Obama ligger an til å vinne New Mexicos 5 valgmannstemmer. NBC mener at Mitt Romney har 153 sikre valgmannstemmer, mot 148 til Obama. CNN har 152 til Romney, mot 123 til Obama.

03.16: Jevnt i Florida og Nord-Carolina

Med 76 prosent av stemmene opptalt i Florida er det dødt løp mellom Obama og Romney. Det er talt opp drøyt 6,6 millioner stemmer, og det skiller kun drøyt 1000 stemmer i den viktige vippestaten. I Nord-Carolina leder Romney nå med 50 mot 49 prosent, etter at 66 prosent av stemmene er talt opp

03.12: CNN: Republikanerne vinner Representantenes hus

CNN erklærer klokken 03.05 at Republikanerne vil beholde majoriteten i Representantenes hus, som de tok kontroll over etter mellomvalget i 2010.

Dermed vil amerikansk politikk fortsatt være preget av politisk polarisering og beinharde forhandlinger mellom de to partiene i amerikansk politikk. Det er ennå for tidlig å forutsi om Demokratene vil beholde sitt flertall i Senatet – det andre kammeret i Kongressen.

03.08: Jubel i Chicago for Florida

Demokratenes valgvake i Chicago: Nå koker det. Da CNN kunngjorde Obamas ledelse i Florida, gikk jubelen i taket.

— Dette er kjempestort, roper ballerina Joanna Wozniak fra Joffrey Ballet.

Hun tror Obama endelig vil vise sitt sanne jeg, hvis han blir gjenvalgt.

— Nå får han sjansen til å oppfylle sitt fulle potensial. Jeg tror ikke vi har sett alt Obama kan gjøre ennå, sier hun til bt.no.

03.03: CNN: Obama vinner bilstaten Michigan

VINNER BILSTATEN: CNs prognose gir president Barack Obama Michigan. Her fra stemmelokalene i Ernest Britton.
REUTERS

CNN erklærer Barack Obama som vinner av Michigan (16 valgmannstemmer), New York (29) og New Jersey (14). Totalt 59 nye valgmannstemmer til den sittende presidenten.Samme kanal erklærer Mitt Romney som vinner av Texas (38), Kansas (6), Louisiana (8), Nord Dakota (3), Sør Dakota (3), Wyoming (3) og Mississippi (6). I tillegg erklærer CNN at Romney vil vinne 3 av 5 valgmenn i Nebraska, som fordeler sine valgmenn på en annen måte enn de fleste statene, der vinneren tar alt. Totalt 70 nye valgmannstemmer til Romney.

02.55: God stemning i Chicago

BT-journalist Christina Pletten rapporterer fra Chicago: De mange tusen menneskene som begynner å samle seg på Demokratenes valgvake i Chicago hoppet i taket da CNN kunngjorde de foreløpige resultatene fra opptellingen i den svært viktige vippestaten Ohio. Linda Buyer er en av Obamas mange tusen frivillige, og har ringt utallige samtaler til potensielle velgere på vegne av presidenten. Som takk for hjelpen er hun til stede på presidentens valgvake i Chicago. — Basert på informasjonen vi har fått inn fra vippestatene, er jeg overbevist om at vi vinner. Jeg skal danse i gatene i kveld, selv om jeg er dødssliten etter å ha jobbet døgnet rundt de siste dagene, sier Buyer.

02.52: #stayinline

I flere stater er det nå svært lange køer for å stemme, blant annet i Florida og Virginia. På Twitter seiler nå #stayinline opp som en trend. Det snakkes nå om å utvide åpningstidene til valglokalene flere steder. Hvis man står i køen når lokalene egentlig stenger, har man rett til å få stemme.

02.45: Ras av nye stater om et kvarter

Om et kvarter stenger valglokalene i flere stater, blant annet vippestaten Colorado og i Wisconsin, hjemstaten til republikanernes visepresident-kandidat Paul Ryan. Republikanerne har håpet at Ryen kan farge staten rød, men i de siste meningsmålingene før valget ledet demokratene. I tillegg stenger valglokalene i Arizona, New Mexico, Wyoming, Minnesota, Louisiana, New York og i deler av Sør Dakota og Nord Dakota.

02.31: Arkansas farget rødt

Romney vinner Arkansas, erklærer CNN. Staten ble på forhånd regnet som sikker republikansk.

02.23: Kaos på Obamas valgvake

BT-journalist Christina Pletten er på demokratenes valgvake i Chicago: Kaos her allerede. De har satt opp sperringer mellom presse og publikum som nå kommer inn i salen. Hundrevis av pressefolk som ikke slipper inn, og nettet har brutt sammen.

MENS DE VENTER PÅ OBAMA: Her forventer Obama-leiren at den sittende presidenten kan erklære seier senere i natt.
MARITA AAREKOL

02.12: Romney foran i valgmannstemmer

Med statene som nå virker relativt sikre, leder Mitt Romney med 82 mot 64 til Obama.

02.19: Koffein-boost

Er dere våkne? Her på livebloggen går det i kaffe og Cola, og vi har forsterket laget med Trond Olav Skrunes.

02.17: Pennsylvania forblir demokratisk?

Valgdagsmåling fra Pennsylvania gir Obama ledelsen med 52 mot 47, ifølge CNN. Dette var en stat Romney-kampanjen håpet kunne være i spill, men så langt ser det ut som om Obama har kontroll i staten. Staten har 20 valgmenn.

02.15: Romney sveiper over Sørstatene

NBC erklærer nå at Mitt Romney vil vinne i Georgia (16), Alabama (9), Mississippi (6) og Tennessee (11). Dette er stater som på forhånd ble regnet som sikre stater for republikanerne.

PYNTER TIL FEST: Romney-leiren gjør seg klar til natten i Boston.

02.11: Obama-ledelse i New Hampshire

En valgdagsmåling viser at Barack Obama leder med to prosentpoeng i en valgdagsmåling i vippestaten New Hapshire. I Florida, der 43 prosent av stemmene nå er talt opp, er Obama foran med 51 prosent mot 49.

02:05: Flere stater til Obama

CNNs prognoser viser nå at Barack Obama vil vinne flere stater på østkysten, slik at Obama nå har 64 sikre valgmannstemmer mot 40 til Mitt Romney.

Statene CNN mener Obama vil vinne er Connecticut (7 valgmannstemmer), visepresident Joe Bidens hjemstat Delaware (3), Washington DC (3), Obamas hjemstat Illinois (20), Maryland (10), Massachusetts — som er hjemstaten til Mitt Romney - (11) og Rhode Island (4). I Maine, der valgmannstemmene fordeles på en annen måte enn de fleste andre stater, der vinneren tar alt, viser CNNs prognoser at Obama vil vinne 3 av 4 valgmannstemmer.

Samtidig erklærer TV-kanalen at Mitt Romney vil vinne Oklahomas 7 valgmannstemmer.

02.00: Flere stater stenger lokalene nå

Nå stenges valglokalene i 16 stater, blant dem Pennsylvania. Obama har ledet i meningsmålingene i Pennsylvania, men republikanerne har i innspurten av valgkampen lagt mye inn på å forsøke å vinne frem i den tradisjonelt demokratiske staten. Også i Florida stenger lokalene klokken 02.00 norsk tid. Totalt er det 172 valgmannstemmer i disse 16 statene og Washington DC.

01.55: Romney med flest sikre valgmannstemmer til nå

Av statene som nå virker noenlunde sikre, leder Mitt Romey med 33 mot Obamas tre i Vermont. Romneys 33 valgmannstemmer kommer fra de tradisjonelt sikre republikanske statene West Virginia, South Carolina, Kentucky og Indiana.

01.51: Obama foran i Florida

Ifølge CNN leder nå Barack Obama med 52 prosent mot 48 prosent til Mitt Romney i Florida. 34 prosent av stemmene er nå talt opp, og Obama leder med 130.000 stemmer.

01.43: Romney vinner South Carolina

CNN erklærer nå Mitt Romney som vinner av South Carolina, en stat som regnes som sikker republikansk.

01.40: Obama ligger an til å ta Ohio

Ifølge valgdagsmålinger ligger det an til at Barack Obama vinner den svært sentrale vippestaten Ohio. På valgdagsmålingene får Obama 51 prosent, mot 48 prosent til Romney.

01.33: Romney tar trolig West Virginia

CNN kårer Mitt Romney som vinner i West Virginia. Fjellstaten har fem valgmannstemmer. I North Carolina viser TV-kanalens valgdagsmålinger at det er dødt løp – 49 prosent mot 49 prosent.

01.28: Melby: — Obama vinner

Svein Melby, forsker ved Senter for transatlantiske studier, tror Obama vinner valget - med ett viktig forbehold.

— Spørsmålet er om de personene som har deltatt i meningsmålingene på delstatsnivå virkelig møter opp i valglokalene, sier Melby.Den amerikanske befolkningen er mer etnisk, sosialt og økonomisk differensiert enn i mange andre vestlige land. Det gjør det vanskeligere for statistikerne å forutse om visse folkegrupper faktisk møter opp i valglokalene eller ikke.

Det kan også hende at hat og raseri mot Obama har mobilisert enkelte velgergruppe på den ytre høyresiden - personer som vanligvis ikke bryr seg med å stemme ved presidentvalg.

— Vi skal ikke se bort i fra at republikanerne omsider har lyktes med å mobilisere velgergrupper de ikke har klart å få ut av sofaen ved tidligere valg, sier Melby.

01.25: Tre nye stater

Klokken 01.30, norsk tid, stenger valglokalene i den viktige vippestaten Ohio. Samtidig stenger lokalene i North Carolina, som republikanerne håper å vinne tilbake fra demokretane, og West Virginia - som regnes som en sikker republikansk stat. Totalt har de tre statene 38 valgmennstemmer.

01:20 Ting endrer seg raskt

Nye tall fra Florida, når fem prosent av stemmene er telt opp, viser ifølge CNN at situasjonen nå er 50 prosent mot 50 prosent. Romney leder med 712 stemmer.

01.13: Første tall fra Florida

Fire prosent av stemmene er telt opp i Florida, melder CNN. Foreløpig leder Obama med 55 prosent av de opptalte stemmene, mot 45 prosent til Romney. Florida har 29 valgmannstemmer, og hvis ikke Romney klarer å vinne staten er løpet trolig kjørt. Men fortsatt er ikke alle stemmelokaler i staten stengt, og det er altså kun fire prosent av stemmene som er telt. Obama vant Florida i 2008.

01.06: Lange køer i Florida

Det kommer i natt norsk tid også meldinger om store problemer med valgavviklingen i Florida. Ifølge CNN er køene så lange, at delstatsmyndighetene vurderer å forlenge åpningstidene i valglokalene. I enkelte områder skal folk ha stått i opp mot ni timer i kø, melder CNN, og fem timer, ifølge The Guardian.

LANGE KØER: Folk i stemmekø i Miami tirsdag kveld.
REUTERS

01.04: 49 mot 49 i Virginia

I Virginia viser valgdagsmålinger ifølge CNN dødt løp mellom Obama og Romney – 49 prosent mot 49 prosent.

LANGE KØER: Folk i stemmekø i Richmond i Virginia tirsdag.

TV-kanalen erklærer nå at Obama trolig vinner Vermont, og Romney som vinner av Kentucky (8 valgmannstemmer). Også New York Times sine prognoser viser at Obama vinner Vermonts tre valgmannstemmer.

00.58: 60 valgmennstemmer i spill

Klokken 01.00 stenger valglokalene i seks stater, som til sammen har 60 av 538 valgmennstemmer. Statene er vippestatene Florida og Virginia, de tradisjonelt sikre republikanske statene Georgia, Kentucky og South Carolina, og den antagelig sikre demokratiske staten Vermont.

00.50: New Hampshire blir blått

Det er bare litt over én prosent av stemmene som er talt opp, men New York Times har farget en blå ledelse til Barack Obama i vippestaten New Hampshire. Akkurat nå har 65 prosent av de opptalte stemmene gått til Obama.

00.40: Første hint fra Virginia klokken 01

Klokken 01.00 stenger valglokalene i seks stater, blant demt den viktige vippestaten Virginia. Hvis Romney ikke klarer å vinne statens 13 valgmenn, er sjansene hans for å vinne nøklene til Det hvite hus sterkt redusert.

00.38: — Romney litt bedre for økonomien

CNN har flere resultater fra fra valgdagsmålinger. Nasjonalt sier 50 prosent at Mitt Romney er best skikket til å håndtere økonomien, 47 prosent Obama. På spørsmålet om hvem som er mest i kontakt med folk som deg, svarer 52 prosent Obama, 47 prosent Romney.

00.22: Ohio trolig ikke klart før på morgenkvisten

Ifølge CNN vil man trolig ikke klare å kåre en vinner i den svært viktige vippestaten Ohio før midnatt, lokal tid. Det er klokken 06.00 norsk tid. Ohio har 18 valgmennstemmer.

00.19: Første resultater

De første resultatene begynner å komme inn fra Indiana og Kentucky. Nå er det fortsatt svært få stemmer som er talt opp, men i Indiana leder Mitt Romney i skrivende stund med 59,4 prosent, ifølge Huffington Post. I Kentucky leder Romney med 69,2 prosent. Det er på forhånd ventet at Romney vil vinne begge stater.

00.05: Arnold vil at du skal stemme!

Twitter har Arnold Schwarzenegger lagt ut en oppfordring til å stemme. Og, som han skriver: For bonusinspirasjon, her er et bilde fra et av mine stolteste øyeblikk, dagen jeg ble amerikansk statsborger.

23.59: Valget på 1-2-3

23.54: It`s the economy, stupid

De første valgdagsmålingene er rett rundt hjørnet. De viser at økonomien er det viktigste spørsmålet i dette valget for amerikanerne. Av de som sa at økonomien var viktigst, pekte 40 prosent på arbeidsløshet og 30 prosent på priser som de viktigste sakene.

23.37: Har dere kokt kaffe?

Håper dere har kokt kaffe og er klare for en lang natt. Vi tar gjerne imot spørsmål og innspill. Bruk kommentarfeltet eller mail oss på helge.svela@bt.no eller christian.lura@bt.no.

23.28: Varsler valgvinner på Empire State Building

CNN skal bruke de fargede lysene på Empire State Building i New York til å vise hvem som vinner valget. Nå er den rød (for republikanerne) på to sider, og blå (for demokratene) på to sider. Når TV-kanalen er klar til fastslå hvem som vinner valget, vil tårnet på den ikoniske bygningen bli rødt eller blått.

23.18: Willie som president!

På Facebook oppfordrer Willie Nelson alle å gjøre sin borgerplikt og stemme. Country-ikonet kommer fra Texas, som er en solid republikansk stat, men bor på Hawaii – en stat demokratene etter alle solemerker vinner. For de som ikke er klare for å stemme på verken Obama eller Romney, foreslår Willie en tredje mulighet: Willie Nelson for president. Vi legger på Willies erkeamerikanske Heartland i spilllelisten.

23.10: Mot seier — men for hvem?

Leser Åsne H. liker spillelisten vår. Hun foreslår å legge til Patti Smith-sangen Till Victory. Det er jo dét det handler om her – å vinne.

23.03: Valgdagsmålinger midnatt

De første valgdagsmålingene blir publisert midnatt norsk tid, fra statene Kentucky og Indiana. Begge statene regnes som sikre kort for republikanerne, selv om Obama vant Indiana i 2008.

22.53: Klager fra velgere

NTB melder at over 35.000 samtaler er registert på en telefonsentral der velgere kan melde fra om mulige uregelmessigheter. Klagene har blant annet kommet fra Pennsylvania og Ohio, viktige vippestater. CNN melder nå om at en velger har varslet om at en stemmemaskin gjorde en stemme til Obama om til en stemme til Romney.

22.51: Årets vakreste?

Medier over hele verden, men spesielt i USA, selvsagt, kappes om å levere den lekreste grafikken om valget. Men denne tar kanskje kaken: The New York Times' 512 veier til Det Hvite Hus er både vakker og svært informativ. Kudos!

22.44: Spenning på østkysten

Det er fire stater som blir interessante å følge med på på østkysten: Virginia (13 valgmenn), North Carolina (15), New Hampshire (9) og Florida (29). Mitt Romney må i realiteten vinne Florida, Virginia og North Carolina for å ha en sjanse til å vinne. North Carolina er tradisjonelt en sterk republikansk stat, men Obama klarte å vinne den i 2008. Nå mener de fleste analytikere at den er en relativt sikker stat for Romney. Demografiske endringer i Virginia gjør at staten er mer i spill enn tidligere. Det blir tøft for Romney å komme seg til 270 uten statens 13 valgmenn.

22.25: BT på bakken

BT følger Obamas valgvake i Chicago med journalist Christina Pletten og fotograf Marita Aarekol. Tidligere i dag traff teamet Kevin Wilmot, som stemte på Romney. Republikanerne håper på høyt oppmøte fra sine egne, og at desillusjonerte Obama-supportere ikke gidder å stemme. Vi er også i Washington DC. Der traff vi blant annet 71 år gamle Donna Jones, som har jobbet for gjenvalg for Obama.

22.22: Venter på Virginia

De første resultatene ventes inn klokken 01.00 norsk tid. Blant disse er den viktige vippestaten Virginia. Romney bør vinne denne statens 13 valgmannstemmer, skal han ha en sjanse til å bli president. Obama vant Virginia i 2008, men flertallet stemte republikansk i valgene som Bush vant i 2000 og 2004. I år har det vært svært jevnt mellom kandidatene på målingene. Realclearpolitics.coms gjennomsnitt av siste meningsmålinger gir Obama en ledelse på bare 0,3 prosent

22.20: Politisk tonefølge

Denne valgnattspillelisten blir altså av det eklektiske slaget. Signed, Sealed, Delivered var en hit for Obama i 2008, Bruce Springsteen har spilt på valgmøter for Obama, mens Kid Rock har gått ut og støttet Romney. Vi kommer ikke gjennom valgnatten uten å høre Star Spangled Banner, her i Jimi Hendrix sin ikoniske versjon fra Woodstock. Vippestatene Ohio og Virginia er – som dere kan høre – også representert her.

22.12: Musikkvalg = presidentvalg

Musikkvalgene dine kan også røpe hva du velger, ifølge Echo Nest, et firma som analyserer hvilken musikk folk hører på på nett. Countryfans er som oftest republikanere, mens sjansen for at du stemmer Obama hvis du liker Jay-Z er høy. Ikke akkurat sjokkerende, vil kanskje noen si. Men metallfans er de vanskeligste å gjette hvordan stemmer, mener selskapet, ifølge en artikkel på usnews.com. Hvis du liker band som Alice in Chains, Marilyn Manson eller Pantera er det vanskelig å forutsi hvordan du stemmer. Men hva med sanger som sender litt mixed signals, som det heter på nynorsk? Vi starter derfor valgnattspillelisten i sidespalten med hiphop-låten Black Republican. Send innspill til spillelisten til helge.svela@bt.no.

22.09: Slik vinner en kandidat

Det er som kjent førstemann til 270 som vinner. Det amerikanske valgsystemet er lagt opp som et indirekte valg, der 538 valgmenn fordelt på de 50 statene (pluss Washington DC) avgjør hvem som blir president. Det er mulig å vinne valget uten å få flest stemmer, så lenge man vinner de rette statene. Her kan du lese mer om hvordan systemet fungerer, og hvordan noen få vippestater kan avgjøre hvem som blir president.

22.02: Obama favoritt

President Barack Obama har favorittstempelet når vi nå går inn i valgnatten. Statistikkblogger Nate Silver på Fivethirtyeight på New York Times mener Obama har 90,9 prosent sjanse til gjenvalg, mens republikanerens kandidat Mitt Romney bare har 9,1 prosent sjanse til å vinne, ifølge Silver. Men – som Silver selv er den første til å påpeke – dette er å sammenlikne med når meteorologer sier at sjansene for sol er 90 prosent. Alle bergensere vet at det likevel kan komme regn.

22.00: Vi er klare

Velkommen til valgvake på bt.no. Christian Lura har kjørt seg opp på kaffe og statistikk, og Helge O. Svela har fått på seg boots og cowboy-skjorte. Vi kommer til å holde ut her til det er klart hvem som vinner valget – med mindre vi får en Al Gore vs. George W. Bush-situasjon som i 2000.

Kom med spørsmål, innspill og synspunkt i kommentarfeltet!