I dag går svenskene til valgurnene for å avgjøre om statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) skal få fire nye år, eller om Sverige skal få sin første kvinnelige statsminister med Mona Sahlin (Socialdemokraterna).

I stemmelokalet i Brännkyrka gymnasium i Midsommarkransen i Stockholm var bare en eneste velger på plass da dørene ble åpnet klokken 8 søndag morgen.

— Det kan være ganske rolig de første timene. Det skjer mer midt på dagen og på ettermiddagen, sier den erfarne valgfunksjonæren Margareta Gadefelt til TT.

Spår borgerlig seier

Valgkampen fortsetter til stemmelokalene stenger i Sverige.

De rødgrønne har lenge ligget langt bak den borgerlige alliansen, men har spist seg innpå ledelsen de siste dagene. Torsdag skilte 8,9 prosent mellom de to blokkene. Dette var redusert til 5,2 prosentpoeng på TV4s siste meningsmåling lørdag.

Trass i fremgang for de rødgrønne på målingene, tror ekspertene de borgerlige vinner valget.

**_Les også

Nå eller aldri for Mona Sahlin og

Fredrik Reinfeldt og hans sovende folk_**

Historisk valg

Søndagens valg blir historisk uansett utfall. Dersom opposisjonen går av med seieren, får Sverige sin første kvinnelige statsminister. Vinner de borgelige, blir Fredrik Reinfeldt den første svenske borgerlige statsminister under parlamentarismen som sitter i mer enn én periode.

For første gang på 19 år kan også svenskene stemme et nytt parti inn i Riksdagen, nemlig det innvandringskritiske Sverigedemokraterna. Ingen av de to store blokkene vil samarbeide med partiet.

Nytt av året er muligheten til å forhåndsstemme i matvareforretninger, på jernbanestasjoner og på kjøpesentre. Over 1,9 millioner svensker har gjort det, nesten 300.000 flere enn ved forrige valg.

Saken oppdateres