Opposisjonens presidentkandidat Morgan Tsvangirai fikk søndag kveld medhold av landets høyesterett i at valglokalene måtte holdes åpne også mandag, etter at tusenvis av velgere ikke fikk avgi stemme.

President Robert Mugabes regjering avviste imidlertid kjennelsen, men gikk med på å forlenge valget i hovedstaden Harare.

Ifølge øyenvitner i byen åpnet tre av byens valglokaler sine dører i 7-tiden mandag morgen.

Den statlige radioen i landet siterte samtidig justisminister Patrick Chinamasa, som hevdet det ikke lot seg gjøre å forlenge valget andre steder i landet.

— Kamerat Chinamasa har sagt at det er umulig å etterleve ordren om å forlenge valget i hele landet, fordi valget i enkelte områder alt var avsluttet og valgurnene sendt, meldte radioen.

Enkelte observatører frykter at høyesterettskjennelsen dermed virket mot sin hensikt. Kort tid etter at den ble kjent, stengte opprørspoliti valglokalene i Harare, selv om det var opplyst at disse ville bli holdt åpne ut over natten.

— Myndighetene stenger alle valglokalene i Harare som følge av rettens kjennelse, sa Kåre Vollan som leder den norske observatørstyrken. (NTB)