De interne oppgjørene blant demokrater og republikanere om hvem som skal bli partienes presidentkandidater neste år, blir stadig hardere, men kandidatene blir færre. Hvert av partiene har tre kandidater som ligger fremst i startgropen.

Alle disse kandidatene – demokratene Hillary Clinton, John Edwards og Barack Obama samt republikanerne Rudy Giuliani, Mitt Romney og Mike Huckabee – har trålet Iowa og New Hampshire på kryss og tvers over flere måneder. Det er i disse to delstatene valgkampsirkuset sparkes i gang om nøyaktig én måned.

Innvandring

Giuliani og Romney gikk i strupen på hverandre for noen dager siden da innvandringsspørsmål kom på banen. Det er om lag tolv millioner ulovlige innvandrere i USA, og partiene er dypt uenige om hva som skal skje med disse hovedsakelig latinamerikanske innvandrerne.

Romney står for klare familieverdier og har mobilisert hele Romney-klanen til å føre valgkamp. Familien er mormoner og tilhører den moderate fløy i det republikanske parti, men har satt spor etter seg i demokratiske delstater.

Mitt Romneys far George var guvernør i Michigan på 1960-tallet og stilte mot Richard Nixon under nominasjonsprosessen i 1968. Mitt har vært guvernør i Massachusetts og forsøkte på 1990-tallet å slå ut Edward Kennedy i kampen om en plass i Senatet.

Huckabee er ordinert baptistprest og er sine rivalers rake motsetning i viktige livssynsspørsmål. Han har ikke mye til overs for Charles Darwins utviklingslære, men han slutter heller ikke uten videre opp om Bibelens skapelseshistorie.

Kjent ansikt

Giuliani er katolikk og står for ganske uortodokse verdier til republikaner å være: Han er for selvbestemt abort, for våpenkontroll og for homofiles rettigheter. Han er skilt to ganger og inne i sitt tredje ekteskap, noe som for få år siden ville vært nok til å nekte ham Republikanernes nominasjon.

Blant demokratene leder senator Clinton komfortabelt på de nasjonale meningsmålingene, ikke minst fordi hun er et kjent ansikt etter åtte år som USAs førstedame.

Hun er metodist, og tilhørigheten til kirken har alltid spilt en stor rolle for Hillary Clinton. Hennes tilhengere gir henne poeng fordi hun forsvarte ekteskapet under Bill Clintons sidesprang, men mange har vanskelig for å akseptere at landets øverstkommanderende går i skjørt.

Hillary Clinton har så langt i valgkampen kjørt hardt på at bare hun har mulighet til å slå republikanerne neste høst. Det var god latin inntil ganske nylig da en meningsmåling viste at hun ville tapt mot republikanerne, mens både Edwards og Obama ville vunnet.

Ikke muslim

Edwards er også metodist og dessuten fra en sørstat – North Carolina – noe mange strateger legger stor vekt på. En demokrat som ikke har sjanse til å vinne en eneste sørstat, ligger tynt an i den avgjørende valgrunden neste år.

Dessuten har Edwards vunnet mange amerikanske hjerter for sin åpenhet omkring familietragedier, som da han og kona Elizabeth mistet et barn og da Elizabeth for få år siden fikk kreftdiagnose.

Obama er protestant fra Illinois, men blir stadig møtt med påstander om at han er muslim etter sin oppvekst i Indonesia, der han skal ha gått på koranskole ifølge onde tunger.

Han blir sågar anklaget for å være delaktig i angivelige muslimske sammensvergelser mot USA og for å ville avlegge embetseden med en hånd på Koranen, ikke Bibelen dersom han skulle bli valgt til president. Det nytter lite at Obama avviser alle slike rykter.

CARLOS BARRIA
CHRIS KEANE