For første gang i Østerrikes historie ser det ut til at Fremtidsforbundet, BZÖ, den avdøde høyrepopulist Jörg Haiders parti, besetter borgermesterposten i Klagenfurt, delstaten Kärntens hovedstad, når velgerne går til urnene 15. mars.

Ved landdagsvalget i Kärnten søndag kom BZÖ inn på en klar førsteplass med over 45 prosent av stemmene. Det er betydelig flere stemmer enn Haider selv kunne mønstre for fem år siden, da han med de konservatives stemmer ble valgt til ministerpresident. Haider ble drept, da han i oktober 2008 sterkt beruset krasjet med sin bil.

Ny ministerpresident for Kärnten blir Haiders etterfølger Gerhard Dörfler.

Til gjengjeld gikk det helt galt for sosialdemokratene. Forbundskansler Werner Faymanns SPÖ skrumpet inn til knappe 29 prosent av stemmene og en nedgang på 10 prosent. Det konservative ÖVP markerte med omkring 15 prosent en tydelig fremgang.

Haider-effekten

De fleste observatører i Østerrike er enige om at valget er et ridderslag til Jörg Haider.

I Kärnten forklarer ekspertene den store fremgangen for BZÖs med partiets utradisjonelle sosialpolitiske innstilling. Med en ubyråkratisk form for sosialpolitikk delte Haider ut almisser, ga enslige mødre melkepenger og sørget for skoletilskudd til fattige familiers barn. Den politikken har Jörg Haiders etterfølger Gerhard Dörfler fulgt opp. I regjeringsbygningen i Klagenfurt er det innredet et kontor hvor alle kan henvende seg, hvis de er i nød. Flere ganger har Gerhard Dörfler selv tatt frem lommeboken, sies det.

At de fleste pengene selvfølgelig kommer fra andre skatteytere og at delstaten er dypt forgjeldet, tar velgerne åpenbart ikke så tungt. Det veier mer at de kan se at noen gjør noe personlig i en krisetid, og det har høyrepopulistene helt tydelig forstått bedre enn sosialdemokratene.

Brød og skuespill

Mennesket lever ikke av brød alene. Det visste ingen bedre enn Haider, og hans etterfølgere har forstått budskapet. Det må også skuespill og fest til. Enten det er brannvesenet som paraderer med musikkorps gjennom gatene eller det lokale koret som synger på stadion, er det alltid en representant for BZÖ til stede. Ikke minst karnevalsfestlighetene som foregår i hver eneste større by i Kärnten, deltok Dörfler flittig i.

Et av Haiders slagord var: En nasjonaldrakt til hver borger i Kärnten. Aldri så man så mange, spesielt unge, mennesker bære de karakteristiske jakkene med filtkrage og vester med sølvknapper som i Haiders velmaktsdager. Den tradisjonen holder Dörfler og hans folk i live med verdikuponger til alle som kjøpe seg den tradisjonelle drakten.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

OMKOM: Slik omkom Haider, i voldsom fart, sterkt beruset. Men legenden lever ...
DANIEL RAUNIG