Forrige helg kom Marcos brølende på motorsykkel ut av jungelen og inn i valgkampen foran presidentvalget 2. juli. Hundrevis av zapatistopprørere fra mayafolkets landsbyer var samlet i jungeldalen La Garrucha i Chiapas-provinsen sør i landet for å ønske ham lykke til.

For temmelig nøyaktig tolv år siden tok zapatistopprørerne kontroll over en rekke byer i Chiapas i en blodig, men kortvarig offensiv. Siden den gang har det vært lite åpen strid, men Marcos og hans folk har trappet opp propagandakrigen.

Bånd Nå vil opprørslederen unngå gammeldagse massemøter. Han håper i stedet «å knytte bånd til menneskene som står bak maskinene og arbeider med jorden/jordet, som sørger for at alle får varer og tjenester, men selv blir stående igjen uten noe som helst».

— Hvis noe skulle skje med meg, vil jeg dere skal vite at jeg føler det som en ære å ha kjempet sammen med dere, sa Marcos før han la ut på sin politiske kampturné. Han bar hjelm og finlandshette da han la ut på turen.

Mange venstreorienterte meksikanere kritiserer zapatistene for å kjøre sitt eget løp i stedet for å støtte venstresidens kandidat Andres Manuel Lopez Obrador, som er favoritt til å vinne presidentvalget. Men subcomandante Marcos mener Lopez Obrador er en svindler.

Selvstyre Zapatistene har som et viktig mål å bygge opp et system for regionalt selvstyre i La Garrucha og andre steder der opprørsbevegelsen står sterkt. I disse selvstyrte områdene skal det satses sterkt på helsetjenester, skoler og samferdsel.

Denne satsingen skal delvis finansieres med bistandsmidler fra frivillige organisasjoner i andre land. Zapatistene vil styrke samarbeidet med latinamerikanske nasjoner som den siste tiden har fått venstreorienterte ledere.

Blant disse landene er Argentina, Bolivia, Brasil, Uruguay og Venezuela. Svært mange av disse landenes innbyggere er fattige som langt fra har fått noe bedre liv under ledere som er svorne tilhengere av økonomisk liberalisme.

Zapatistlederen subcomandante Marcos har innledet valgkampen i Mexico. Mange av tilhørerne og tilhengerne hans bærer maske for ikke å bli gjenkjent av motstandere.
SCANPIX