Den serbiske presidenten ble fulgt av jublende ungdommer med flagg og taktfaste rop om «Seier! Seier! Seier!» da han rett før midnatt gikk fra Terazije-plassen og inn i en ventende bil.

Vinneren av den harde valgduellen med ultranasjonalisten Tomislav Nikolic hadde akkurat talt fra balkongen i partilokalene i Beograd sentrum – en adresse med mye tung symbolikk.

Les også: Nicolic erkjenner nederlaget

Nikolic innrømte nederlaget Tadic sa det serbiske demokratiet hadde vist sin styrke, og gjorde det klart at han ser valgresultatet som en bekreftelse på at folket ønsker seg tettere bånd til EU og fortsatte reformer.

Samtidig strakte han ut hånden til alle dem som hadde stemt på ultranasjonalisten Tomislav Nikolic – 47,9 prosent av velgerne, ifølge prognosene, mot presidentens 50,5.

– Det er mange som har støttet Nikolics ideer også, sa Tadic, og lovet å gå i dialog med taperen.

Talen holdt han fra den samme bal-kongen som partifelle og statsminister Zoran Djindjic brukte til mange av sine politiske taler, før han ble skutt og drept i 2003. Terazije-plassen var sentral i de store demonstrasjonene mot Milosevics regime på 90-tallet.

Utfordreren Tomislav Nikolic innrømte nederlaget før midnatt, etter at de radikale nasjonalistene tidligere på kvelden hadde gått ut og sagt at Nikolic var kveldens seierherre.

– Ikke gitt opp Stor-Serbia – Vi ville ikke gå glipp av å se denne festen, sa Mirjana Sabados (75), en av de eldre var med på den ellers svært ungdommelige feiringen i Beograd sentrum. Sammen med ektemannen Janko hadde hun tatt turen ut i februarnatten i glede over demokratenes seier.

– Vi begynte med protestene i 1991. Det er lenge siden. Det ville vært ille dersom alt det arbeidet nå skulle være bortkastet, sier pensjonisten.

Hun mener Nikolic og hans folk har et stort ansvar for krigene på Balkan på 90-tallet, og sier nasjonalistene aldri har gitt opp drømmen om et Stor-Serbia.

– Det var den merkelige ideen som gjorde at vi ble isolert og bombet og fattige. Seieren i kveld var fryktelig viktig for landet vårt, sier Mirjana Sabados.

fakta/ serbisk presidentvalg

 • Sentrumspolitikeren Boris Tadic (50) har vært president siden 2004. Hans parti DS er også med i regjeringskoalisjonen til statsminister Vojislav Kostunica.
 • Presidenten har begrenset politisk makt, men er øverstkommanderende for hæren og stor symbolsk betydning.
 • Tadic har lovet å føre Serbia mot EU-medlemskap. Den nasjonalistiske utfordreren Tomislav Nikolic (55) ser Russland som landets viktigste allierte.
 • President Tadic er imot at Kosovo skal bli selvstendig, men vil ikke la saken på-virke forholdet til EU og avviser maktbruk for å holde på provinsen.
 • EU har åpent støttet Tadics kandidatur, og blitt beskyldt for å blande seg inn i serbisk politikk.

fakta/ Serbia

 • Republikk. 9,1 mill. innbyggere, de fleste ortodokse kristne. Hovedstad Beograd.
 • Utløste flere kriger på Balkan på 1990-tallet, under Slobodan Milose-vics styre. Ble bombet av NATO i 1999, etter etnisk rensing av albanere i Kosovo.
 • Milosevic ble styrtet og deretter tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Han døde på cellen i Haag i 2006, før dom var falt.
 • Provinsen Kosovo har vært i under FN-styre siden 1999, men er på pairet fortsatt en del av Serbia.
 • Kosovoalbanerne vil erklære seg selvstendige om kort tid, og har støtte fra USA og nesten hele EU.
 • Serbia ser Kosovo som nasjonens vugge, og har støtte fra Russland i kravet om å beholde provinsen.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
Tomislav Nikolic under stemmegivningen i dag.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES