Den såkalte supertirsdagen er så spennende som den kan få blitt.

Før dagen er omme kan det være klart hvilke to kandidater som skal kjempe om makten i presidentvalget til høsten.

Spør vårt USA-panel om valget. Trykk på valgpanelets medlemmer øverst på siden!

Se også: Valgkart over USA

Særlig på demokratisk side ligger det an til en nervepirrende valgrunde ettersom Hillary Clinton og Barack Obama har ligget helt jevnt før tirsdagens primærvalg i hele 24 delstater.

De siste dagene har Obama redusert Clintons forsprang til nesten ingenting, men fortsatt er alt åpent. Løpet kan bli så jevnt at velgerne må vente helt til sensommeren med å få vite hvem som blir Demokratenes presidentkandidat.

Clinton lovet at hun kommer til å lytte til velgerne sine da hun avga sin stemme på en skole i New York.

– Det er mange mennesker som er bekymret for at presidenten ikke bryr seg. Jeg vil at de skal vite at jeg har forstått det, og jeg vil være der for dere hvis dere stemmer på meg i dag, sa Clinton ifølge BBC.

Før nominasjonsprosessen startet var hun klar favoritt i Det demokratiske partiet, men Obamas sterke fremgang har ført til en langt mer spennende prosess enn de fleste hadde forestilt seg på forhånd.

McCain i tet

På republikansk side er spenningen mindre, ettersom John McCain har et klart forsprang på rivalen Mitt Romney med eksguvernør Mike Huckabee på slep et stykke bak.

– Vi kommer til å vinne i dag. Vi kommer til å vinne nominasjonen, og vi kommer til å vinne presidentvalget, sa 71-åringen i en appell på Rockefeller Center Plaza i New York ifølge nyhetsbyrået AFP.

Selv om han leder på meningsmålingene i de fleste 21 delstatene som har republikansk nominasjonsvalg tirsdag, ligger han jevnt med Romney i California.

Men Vietnam-veteranen virker likevel svært seierssikker og har begynt å snakke som om han allerede har vunnet republikanernes gunst.

– Jeg har dømmekraften, erfaringen og kunnskapen til å lede dette landet gjennom de største utfordringene i det 21. århundre, mine venner, og det er kampen mot radikal islamsk ekstremisme, fastslo McCain på et folkemøte i den amerikanske storbyen tirsdag.

Må vente?

Det er over 30 år siden amerikanerne risikerte å måtte vente helt til en spennende opptelling på landsmøtet for å få vite hvem som blir partienes presidentkandidater.

Men i år kan det skje igjen. Hvis ikke supertirsdag byr på store overraskelser i den demokratiske leiren, kan det gå helt til landsmøtet i august før vi får vite om det er Barack Obama eller Hillary Clinton som blir Demokratenes presidentkandidat.

De siste dagene er det blitt spekulert på om amerikanske velgere likevel vil kunne stemme på begge to når presidentvalget går av stabelen 4. november.

Observatører har utpekt de to som det ideelle paret, hvor den ene imidlertid må ta til takke med å være visepresidentkandidat.

I en TV-debatt nylig understreket Obama at en visepresident må være usedvanlig godt kvalifisert. – Det betyr folk med uavhengighet. Folk som kan si nei til meg, tilføyde han.

– Jeg må si meg enig i alt Barack nettopp sa, svarte Hillary Clinton. – Det er ingen tvil om at Demokratene vil stå samlet. Vi går til valget innstilt på å vinne, sa Hillary Clinton.

Spør vårt USA-panel om valget. Trykk på valgpanelets medlemmer øverst på siden!

Se også: Valgkart over USA

HAR TROEN: Republikanske John McCain tror på seier under supertirsdag da velgerne i hele 21 delstater skal avgjøre om de vil ha ham som Republikanernes presidentkandidat ved valget 4. november.
JIM YOUNG
Hillary Clinton har akkurat avlagt stemme under primærvalget i New York tirsdag. Hun og rivalen Barack Obama lå svært jevnt før tirsdagen som kan avgjøre hvem som blir Demokratenes presidentkandidat.
BRIAN SNYDER