De siste meningsmålingene tyder på at Polens statsminister Donald Tusk og regjeringspartiet Borgerrettsplattformen (PO) vil kunne fortsette i jobben.

Det er imidlertid usikkert hvem partiet vil måtte samarbeide med for å få parlamentarisk flertall.

Tusk har lansert seg som en leder som vil sørge for at Polen fortsatt vil nyte godt av EUs støtteordninger, slik at landet kan bygge opp sin infrastruktur.

Den siste meningsmålingen før valget gir Tusks parti en oppslutning på 35,5 prosent av stemmene, mens det andre regjeringspartiet, Polens folkeparti (PSL) ligger an til å få 8,7 prosent. Dermed er det usikkert om dagens regjeringspartier vil få rent parlamentarisk flertall.

Partiet som har skapt mest oppstuss under valgkampen, er det nyetablerte partiet Palikot-bevegelsen, som mener at den katolske kirken har altfor mye makt i Polen. Ifølge målinger kan partiet ta over 10 prosent av stemmene.

Frykt for høyresiden

Mange slutter opp om Tusk av frykt for at Jaroslaw Kaczynski og det mer høyreorienterte Lov— og rettferdighetspartiet (PiS) skal komme til makten. Partiet ligger an til å få 29,1 prosent av stemmene.

Kaczynski er tvillingbroren til Polens tidligere president Lech Kaczynski, som mistet livet i en flyulykke i Smolensk i Russland i fjor vår. Han har under valgkampen tonet ned sin retorikk mot EU, men mener likevel at Polen bør innta en tøffere holdning til både Brussel, Berlin og ikke minst Moskva.

Historisk

Hvis Tusk-regjeringen blir gjenvalgt, vil det være første gang siden kommunistregimets fall i 1989 at en polsk regjering får fornyet tillit fra velgerne.

Takket være samarbeidet med Polens folkeparti (PSL) rår Tusks parti PO i dag over 240 seter av de totalt 460 i nasjonalforsamlingen.

(PiS) har 166 plasser i forsamlingen, mens Den demokratiske venstrealliansen (SLD), som i dag er landets tredje største parti, kontrollerer 42 plasser.