– Jeg vil stemme på Det forente Russland. Det har gjort en god jobb, alt blir bedre og bedre, sa Vladimir Babikov (19) mens han sto i kø i bitende kulde utenfor valglokalet i Vladivostok øst i landet.

Det russiske valget brer seg over elleve tidssoner og tar i alt 22 timer å gjennomføre. Lørdag kveld norsk tid åpnet de første valglokalene i Kamtsjatka lengst øst i landet, og tidlig søndag morgen norsk tid åpnet valglokalene i hovedstaden Moskva.

Elleve partier deltar i valget til Statsdumaen, men det er ventet at Det forente Russland vil kapre minst to tredeler av setene i nasjonalforsamlingen. Fire partier er ventet å nå over sperregrensa på 7 prosent.

Putin har sagt at han vil betrakte en valgseier for sitt parti Det forente Russland som en moralsk fullmakt til fortsatt innflytelse når han går av etter presidentvalget i mars neste år. Putin er svært populær i store deler av befolkningen, men kritiske røster mener landet er på vei mot et valgt diktatur.

De siste valglokalene som åpner, ligger i den russiske enklaven Kaliningrad ved Østersjøen. Her avsluttes stemmegivningen klokka 19 norsk tid. Mer enn 100 millioner russere har stemmerett ved valget.

ALEXANDER DEMIANCHUK