Bulgarias 64 år gamle tidligere konge, som ble styrtet av kommunistene i 1946, kan bli den første østeuropeiske monark som kommer til makten siden jernteppet falt.

Simeon håper å vinne tilbake makten i valget søndag, og dersom det går slik meningsmålingene spår, vil Simeon II få sjansen til å vise hva han er god for.

Meningsmålingene viser at Nasjonal bevegelse for Simeon II (NMS II) har en oppslutning på 40 prosent, og ligger circa ti prosent foran det regjerende Forente demokratiske krefter (UDF).

Med statsminister Ivan Kostov i spissen har UDF gjennomført smertefulle økonomiske innstramminger i Bulgaria de siste fire årene.

Kostov kom til makten i 1997, da landet sto overfor økonomisk ruin og ble pålagt streng budsjettkontroll i forbindelse med programmer som ble satt i verk av Det internasjonale pengefondet (IMF).

Simeon II har lovet å bedre økonomien i Bulgaria i løpet av 800 dager, hvis han vinner valget. Han har lovet rentefrie lån til mindre forretningsforetak og lønnsøkning til politifolk og lærere.

For dette er Simeon II blitt kritisert for populisme, blant annet av avtroppende statsminister Kostov.

NTB — AFP

VALG I BULGARIA: Bulgarias 64 år gamle tidligere konge, Simeon II, som ble styrtet av kommunistene i 1946, kan bli den første østeuropeiske monark som kommer til makten siden jernteppet falt. Foto: Scanpix