Sikkerhetssituasjonen i Pakistan er forverret som følge av uroen etter drapet på Bhutto, og valgkommisjonen vil samles til krisemøte mandag for å vurdere situasjonen.

– All aktivitet i forbindelse med opplegget før valget, inkludert trykking av stemmesedler og opplæring av personell, er blitt negativt påvirket, heter det i en uttalelse fra kommisjonen.

Ni valgkontorer skal ha blitt ødelagt i uroen som oppsto etter attentatet mot Bhutto.

Men utsiktene til at valget kan gjennomføres på skikkelig vis, ser dårlige ut med tanke på at lederen av landets største politiske parti er drept, Samtidig sier det andre større opposisjonspartiet, ledet av tidligere statsminister Nawaz Sharif, at det vil boikotte valget.

Bhuttos parti Pakistan Peoples Party (PPP) vil søndag bestemme seg for om det skal stille i valget.

– Vi skal ta en avgjørelse om valg på vårt ledermøte i morgen, sa Bhuttos talsperson Sherry Rehman til pressen lørdag.

Bhuttos ektemann, Asif Zardari, sier hun skrev en plan for hvordan partiet skulle drives videre dersom noe skulle skje med henne. Denne planen skal leses opp søndag, ifølge Zardari.

Frykter økt vold

USA og andre vestlige allierte har tidligere oppfordret president Pervez Musharraf til å gjennomføre valget, i håp om at det ville hjelpe landet ut av en årelang politisk krise etter åtte år med militærstyre.

Den omstridte presidenten gikk av som forsvarssjef i begynnelsen av desember, en stilling han hadde da han tok makten i 1999, og det var viktig for ham å få på plass en demokratisk valgt statsminister så raskt som mulig. Denne statsministeren skulle være Benazir Bhutto, etter en forventet valgseier for PPP.

Men med rasende og opprørte tilhengere av Bhutto som protesterer i ulike deler av landet, fryktes det også at volden og uroen kan komme til å øke dersom myndighetene velger å gjennomføre valget etter planen.

– Det er veldig, veldig vanskelig å avholde valg før folk klarer å holde hodet kaldt, og det er ikke mulig på så kort tid, sier analytiker og pensjonert general Talat Masood.

Uroen som har herjet Pakistan etter drapet på Bhutto, har så langt kostet 38 mennesker livet, opplyste myndighetene lørdag. Opptøyer, ramponering og plyndring har også ført til omfattende materielle skader, og innenriksdepartementet anslår at det er gjort skade for flere titall millioner dollar.

Med hard hånd

President Musharraf har bedt sikkerhetsstyrkene slå hardt ned på opptøyene og plyndringen som preger flere av Pakistans byer. De som plyndrer og driver hærverk, «må bli taklet med hard hånd, og alle tiltak må iverksettes for å ivareta folkets sikkerhet», sier Musharraf ifølge nyhetsbyrået Associated Press of Pakistan.

I byen Lahore deltok om lag 10.000 personer i en demonstrasjon til støtte for den drepte opposisjonslederen, ifølge øyenvitner. Store politistyrker holdt vakt ved opptoget.

Flyktninghjelpen har valgt å stenge sine åtte kontorer i Pakistan inntil videre på grunn av den ustabile situasjonen i landet.

– Vi håper å kunne sette i gang igjen arbeidet så fort som mulig og gjør vårt beste for at ikke flyktninger og internt fordrevne som vi hjelper, skal bli rammet av dette, het det i en uttalelse fra Flyktninghjelpen lørdag.