Oppmøte er ventet å bli stort fordi man for første gang kan få til et demokratisk maktskifte i landet. President Daniel arap Moi går nemlig av etter 24 år ved makten.

En fersk meningsmåling viser at 68 prosent av kenyanerne støtter opposisjonen, mens bare 21 prosent ønsker at det nåværende regimet skal fortsette.

Valget gjelder også de 210 representantene i nasjonalforsamlingen som utpekes av folket. De siste 12 utpekes av presidenten.

Valgkampen har vært skjemmet av voldsbruk helt til siste slutt om enn ikke i samme skala som ved tidligere valg. Senest 2. juledag skal tre opposisjonspolitikere ha blitt drept i Nairobi.

Mottatt som helt

Opposisjonsleder og presidentkandidat Mwai Kibaki ble mottatt som en helt, da han i midten av desember kom hjem fra et sykehusopphold i Storbritannia.

Meningsmålinger og politiske kommentarer tyder på at opposisjonslederen og hans Nasjonale Regnbuekoalisjon (NARC) virkelig har en sjanse til å vinne.

Lei av KANU

Mange av deltakerne på dette møtet sa at de ville stemme på Kibaki i håp om at han kan gjøre slutt på korrupsjonen i Kenya. Andre ville støtte NARC fordi de mente 40 år under det nåværende regjeringspartiet KANU er mer enn nok.

Siden Moi i henhold til Kenyas grunnlov ikke kan gjenvelges for en ny femårsperiode, har KANU utpekt Uhuru Kenyatta som sin kandidat ved presidentvalget.

(NTB)

Kenyanske kvinner i kø for å stemem i president Daniel Arap Mois hjemdistrikt Sacho. (Foto: REUTERS/Juda Ngwenya)