Florida er en av delstatene i USA der det skal være guvernørvalg i november. Og det skal selvfølgelig være valg til Kongressen.

Det demokratiske partiet har arbeidet intenst for å finne en verdig utfordrer til den sittende guvernøren, presidentbroren Jeb Bush.

I «verdens største demokrati» er det selvsagt et arbeid som påkaller det største alvor, og til sist ble det en primærvalgrunde fordi sterke krefter i det lokale partiet ikke ville gi noen fribillett til Bill Clintons justisminister Janet Reno.

De kom opp med Bill McBride, tidligere daglig leder av et stort advokatfirma og et politisk ubeskrevet blad. Flertallet av demokrater som deltok i primærvalget, har sagt at de foretrekker ham fremfor Reno. «De» er i dette tilfellet mange solide støttespillere for Bill Clinton i den solrike delstaten, og det ble tidligere i år rapportert at en av Clintons mest effektive «pengeinnsamlere» sørget for at McBride hadde en solid «pengebinge» å ta av.

DET VAR IKKE LETT å få avgjørelsen.

For opptellingen av stemmene i primærvalget for en drøy uke siden fikk etter hvert samme karakter som da det under valget i 2000 skulle avgjøres hvem som skulle bli USAs neste president.

Det ble som kjent et stemme— og opptellingskaos som demokratiets voktere kunne vært foruten. Og det ble gitt løfter om at dette skulle det ryddes opp i.

Resultat?

Et nytt kaos.

Denne gangen var det bare Demokratene og de to som hadde tatt mål av seg til å bli utfordreren til Jeb Bush, som ble rammet.

Men erfaringene nå gir grunn til å frykte hva som skjer valgkvelden i november. For her var stemmer som ble borte, uåpnede pakker med stemmer og valglokaler som aldri ble betjent.

Tilfeldig at det skjedde i de samme områdene som under presidentvalget?

Akkurat det blir spekulasjon.

Det vi kan tillate oss å slå fast, er at det fortsatt gjenstår mye ryddearbeid.

DEN FØRSTE OPPTELLINGEN viste at den politiske nybegynneren hadde vunnet en «klar» seier over den tidligere justisministeren. Men det var før «ekstrarundene» begynte, og rapportene om stengte stemmelokaler, pakker med stemmer som ble vekk og allehånde rykter om uhederlig spill begynte å strømme inn.

Til sist kom Janet Reno på banen og erklærte seg som taper. Av de mer enn 1,3 millioner stemmene som ble avgitt, hadde 4800 flere stemt på McBride enn Reno. Det er noe nær en halvering av det forspranget McBride hadde etter den første opptellingen.

Reno fant det imidlertid ikke bryet verdt å forlange noen flere opptellinger. Kanskje fordi hun visste med seg selv at velgerne hadde vendt henne ryggen. De demokratiske støttespillerne ble borte nærmest som dugg for solen. Etter å ha hatt en ledelse i meningsmålingene på «flere hundre prosentpoeng», var det bare tre-fire da primærvalgkampen startet. En lite vellykket valgkamp, der det viktigste var å arrangere dansetilstelninger, har heller ikke bidratt til oppslutningen om Reno.

I stedet flytter hun fokus fra guvernørkontorene til arbeidet for å sikre en «valgprosess som har tillit hos folk i denne staten og kan frembringe et demokratisk resultat».

Hun sier at hun personlig vil reise en rekke rettssaker for å få brakt i orden det som tydelig nok er mange svakheter ved valggjennomføringen i Florida.

DEN KAOTISKE gjennomføringen av det demokratiske primærvalget var nærmest en bonus for Jeb Bush.

Demokratene hadde håpet å legge skylden for valgkaoset ved forrige korsvei nettopp på republikanerne, ikke minst det forhold at det ikke er ryddet opp.

Nå har de mer enn nok med å forklare hvorfor det gikk som det gikk i deres eget primærvalg - kanskje ikke akkurat et bidrag til å skape inntrykk av et ryddig parti.

Jeb Bush var for øvrig ikke sen om å forsøke å ta offensiven da Janet Reno hadde innrømmet nederlaget:

I en pressemelding etterlyste han detaljer fra McBrides program, og sa at nå fikk han komme med detaljene. Ikke minst mente Bush at tiden er inne for den demokratiske utfordreren til å forklare hvordan han skal finansiere gjennomføringen av alle valgløftene.