Redaktøren Rauf Arifoglu og den muslimske religiøse lederen Haj Ilgar Allahverdy befinner seg nå i den norske ambassadørboligen som ambassadørens gjester, og vil ifølge ambassadør Steinar Gil være det til det er trygt å forlate ambassaden.

Statssekretær Kim Traavik i Utenriksdepartementet sier til Bergens Tidende at Norge er bekymret over rapportene om uregelmessighetene ved presidentvalget, og at man håper at de som er urettmessig arrestert vil bli sluppet løs snarest.

— Bruken av vold er ikke akseptabel, sier Traavik.

Urner forsvant

Valget ble vunnet av Ilham Aliyev, sønnen til president Heydan Aliyev. Den siste trakk seg så sent som 2.oktober til fordel for sønnens kandidatur på grunn av «uspesifiserte helseproblemer».

De offisielle resultatene forteller at Ilham Aliyev vant med 79,5 prosent av stemmene. Men valgobservatører fra USA og Europa sier at det var et valg med fusk fra ende til annen. Dette støttes av den norske ambassadøren, som valgdagen selv registrerte at det ikke gikk «etter boken» da han besøkte valglokaler i og ved hovedstaden.

— I et valglokale så jeg hvordan en stemmeurne med 800 stemmer bare forsvant inn på bakrommet etter at valglokalet ble stengt to timer før det egentlig skulle, forteller Gil som et eksempel da Bergens Tidende besøkte ham i ambassadørboligen i Baku søndag ettermiddag.

Hard hånd

Søndag var det rolig i hovedstaden etter flere dager med opptøyer. Politiet har slått til med hard hånd og et tusentall støttespillere til den viktigste opposisjonskandidaten Isa Gambar skal være arrestert. Mange journalister skal også ha blitt banket opp eller anholdt.

De offisielle tallene forteller at Gambar bare fikk 12 prosent av stemmene.

— Det var ikke pent å se på politiets fremferd mot Gambars sympatisører. Ut fra min vurdering brukte politiet verken kløkt eller profesjonalitet da de natten etter valget skulle forsøke å spre tilhengerne som hadde satt seg ned på fortauet utenfor Gambars hovedkvarter, sier ambassadør Gil.

Ba om arrestasjon

Rauf Arifoglu, som er redaktør for avisen Üsavat, ba først om å bli arrestert for å bli anklaget gjennom en formell prosess, men fikk forsikringer om at myndighetene ikke hadde det i tankene. Dermed fryktet redaktøren at myndighetene ville ta ham og hevde at han hadde flyktet.

Avdelingen for kamp mot bandittisme og terrorisme sørget imidlertid for å stenge avisen hans, og i likhet med Haj Ilgar Allahverdy, fant han det klokeligst å søke kontakt med den norske ambassaden. Anklagene mot imamen går ut på ekstremisme og tilknytning til terrorisme. Begge er kjent som fremstående menneskerettighetsforkjempere.

Imamen er leder for flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant andre senteret for beskyttelse av samvittighetsfanger og en internasjonal organisasjon for religionsfrihet.

Overfor Bergens Tidende bedyrer begge at ingen av dem har foretatt seg noe lovstridig.

Lavnivåkrise

Norske myndigheter håndterer foreløpig den oppståtte situasjonen som en lavnivåkrise mellom de to landene. Norge, først og fremst gjennom Statoil, har et betydelig økonomisk engasjement i Aserbajdsjan.

Målet er å finne et grunnlag for normalisering. Søndag kveld satt ambassadør Steinar Gil i møter med europeiske kolleger for å få finne frem til en tilnærming til aserbajdsjanske myndigheter.

Arifoglu og Allahverdy sier på sin side at de er rede til å forlate ambassadørboligen når myndighetene legger frem et konkret anklageskrift mot dem.