Alle medlemmene av Ekspedisjon 2 har flyttet over fra romfergen Discovery til ISS.

— Vi ser frem til oppholdet, og føler oss mer som en familie enn som en besetning, sier den siste atstronauten som inntok stasjonen, Susan Helms, ifølge BBC News.

Den offielle overtakelsen av ISS skjer når Discovery reiser hjem på lørdag. Inntil da er det kommandør for Ekpedisjon 1, Bill Shepherd, som styrer skuta. Det avtroppende mannskapets viktigste aktivitet i dagene som kommer er trening. Menneskekroppen mister muskler i vektløs tilstand.

Discovery reiste fra Jorden med det nye mannskapet torsdag. Ekspedisjon 2 består av de to astronautene Susan Helms og Jim Voss, samt kosmonaut Yuri Usachev. Sistnevnte er kommandør for ekspedisjonen. Bill Shepherd, Yuri Gidsenko og Sergei Krikalev har vært på ISS siden november. Susan Helms blir den sjette kvinnen som bor på en romstasjon.

Ekspedisjon 2 starter forskningsprosjektene på ISS. I Laboratoriet Destiny skal det blant annet forskes på mikrogravitet, stråling, kreft og diabetes. Det amerikanskproduserte laboratoriet er det mest sofistikerte som noen gang er bygget.

ISS er det største menneskelagde objektet i rommet. Den veier 112 tonn, og måler 51x72x27 meter. Banehøyden er på 400 kilometer.

Romstasjonen skal etter planene være komplett i 2006. Den vil være en av de klareste objektene på nattehimmelen.

(Origo)