— Det er opp til den norske regjeringen å avgjøre om og eventuelt når Norge skal bidra med mer i Afghanistan, sa NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer etter kveldsmøtet med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i går.

Tirsdag og onsdag i neste uke møtes de militære lederne fra medlemslandene i et forsøk på å tromme sammen styrker til NATOs operasjoner rundt om i verden. Øverst på listen står Afghanistan, der det fortsatt mangler folk og utstyr - blant annet spesialstyrker, som Norge har tilgjengelig i Hærens Jegerkommando på Rena.

Ville ikke svare

Den norske avgjørelsen om eventuelle ytterligere bidrag forventer Scheffer vil skje «en gang i fremtiden». Han var påpasselig med å rose de 550 norske soldatene som allerede er i aksjon i det relativt fredelige Nord-Afghanistan.

— Dette viktige bidraget har en tendens til å bli glemt, sa generalsekretæren.

Han la til at den generelle oppfordringen til alle NATOs medlemsland - inkludert Norge - om å stille opp med mer står ved lag. Men han unnlot å svare på gjentatte spørsmål om når det kan komme konkrete forespørsler til Norge om for eksempel spesialstyrker, tilsvarende den forespørselen regjeringen sa nei til for tre uker siden.

- Får se hva de får til

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa før møtet at hun ikke venter seg en ny henvendelse fra NATO før styrkekonferansen tirsdag og onsdag. Der vil Norge gi beskjed om at det norske bidraget blir som det er i dag: Et sykehus, en utrykningsstyrke og stabiliserings- og samarbeidslag - alt stasjonert i nord.

— Så får vi se hva de får til på konferansen i neste uke, sa Strøm-Erichsen. Hva som skjer dersom det fortsatt er hull som må fylles «må vi eventuelt komme tilbake til», sa forsvarsministeren, og la til at Norge «hele tiden må vurdere bidraget vårt».

Strøm-Erichsen er kritisk til den store oppmerksomheten spørsmålet om de norske spesialstyrkene på 150 mann har fått.

NATO har flere ganger gjort det klart at topptrente spesialstyrker er svært viktige i de vanskelige områdene i sør, der det har rast harde og blodige kamper i sommer og høst. I regjeringspartiet SV er motstanden mot å delta der intens.

— Det er vanskelig å se at et tross alt begrenset bidrag skulle gjøre den store forskjellen, sa ministeren, og viste til at NATOs samlede styrker i Afghanistan teller over 30.000 soldater.

- Bekymringsfull trend

Forsvarssjef Sverre Diesen tok opp Norges bidrag til NATOs operasjoner i et foredrag i Oslo Militære Samfund i går kveld. Problemene NATO har med å få på plass styrker til utenlandsoperasjonene «er en vel så bekymringsfull trend for norsk sikkerhet som eventuelle svakheter i vårt eget forsvar», sa Diesen.

— Som kjent er intet farligere for en allianses prestisje og levedyktighet enn at den ikke greier å løse de oppgaver den selv har tatt på seg. Da er det selvsagt bedre å ikke prøve i utgangspunktet, sa Diesen - men passet på å understreke at han ikke kommenterte spørsmålet om norske bidrag til enkeltoperasjoner.

Tyskland er ett av de andre landene som er under press for å delta også i sør i Afghanistan. Kansler Angela Merkel gjentok i går at dette ikke kommer på tale. De 2800 tyske soldatene blir værende i nord, slik Forbundsdagen har bestemt, sa Merkel.

-