Store snømengder og uvanlig kaldt vær har tatt flere liv i Europa de siste dagene. Onsdag ble også flytrafikken rammet, med stengte flyplasser i både London og Genève.

Flere hundre nordmenn ble sittende værfast på Gatwick-flyplassen utenfor London, ifølge VG Nett. Flyplassen vil tidligst kunne gjenåpne torsdag morgen, ifølge flyplassens egne hjemmesider. Imens oppfordres flypassasjerer til å ta direkte kontakt med flyselskapene de reiser med.

Norwegian har måttet innstille 20–30 fly mellom London og Skandinavia, men det skal være svært vanskelig å nå fram på selskapets kundetelefon for å få nærmere informasjon.

Lufthavnsjef Grethe Vikane ved Bergen Lufthavn Flesland har ikke notert de store problemene idag. SAS hadde ingen London-flyvninger her i dag, mens passasjerene fra Norwegians avganger ble rammet.

— Vi anbefaler passasjerene å ta kontakt med flyselskapene de skal reise med. Norwegian har nå seks fly som står fast i London, men vi vet ikke hvor store ettervirkninger dette kan få, sier Vikane.

Stengt i Genève

Storbritannia er bare et av flere europeiske land som onsdag ble rammet av store trafikkproblemer. Også i Genève i Sveits måtte flyplassen stenge på grunn av snø på rullebanen.

Tirsdag falt det 20 centimeter snø over Genève, og onsdag fortsatte snøen å lave ned over Sveits, som opplever sin verste novemberkulde på 45 år.

– På grunn av værforholdene er den internasjonale flyplassen i Genève stengt for flytrafikk, het det i en kunngjøring onsdag.

Også flyplassen i Edinburgh i Skottland holdt stengt.

I Tyskland ble over 200 fly innstilt fra Frankfurt tirsdag, mens det onsdag var snakk om minst 22 innstilte ankomster og 17 avganger.

Fryser i hjel

Kulda har de siste dagene tatt flere liv. Siden mandag har åtte personer frosset i hjel i Polen, ifølge politiet i Warszawa. Alle ofrene er menn, i alderen 33 til 72 år.

Snøvær og sprengkulde skaper også store problemer for veitrafikken. Sør i England ble 400 lastebiler stående fast på en isete motorvei, og hundrevis av skoler holdt stengt på grunn av været. Også togtrafikken sto, noe som gjorde at tusenvis av pendlere inn til London ikke kom seg på jobb.

I både Polen og Tsjekkia er det er meldt om hundrevis av ulykker langs veiene, noen av dem med fatale følger. Også i Spania og Portugal skjelver mange av kulde.

I Frankrike advarer det statlige elektrisitetsselskapet RTE om kutt i forsyningen som følge av rekordhøyt forbruk. Også franske jernbaner er rammet av trafikkstans. Onsdag måtte hvert femte tog innstilles på grunn av været.