Svenske meteorologer frykter at uværet blir det verste i Sverige siden stormen Gudrun, som for to år siden la millioner av kubikkmeter skog i bakken.

– Vi sender nå ut en «klasse 3»-advarsel for Skåne, og dette er den høyeste vi kan gi, sier vakthavende meteorolog Jonas Höglund ved Sveriges meteorologiska och hydrologiska institutt (SMHI).

– Det betyr ekstremt vær som kan være en fare for allmennheten og som kan slå ut viktige samfunnsfunksjoner, sier Höglund. Han advarer folk mot å gå ut og sier de må passe seg for løse gjenstander som blåses bort av vinden.

Meteorologene spådde at stormkastene ville ramme hardest utover ettermiddagen og dra med seg haglskurer og kanskje også tordenvær. Det ventes at noen av stormkastene kan nå orkans styrke.

Det var likevel ventet at uværet ville gå over ganske raskt og avta i løpet av natt til tirsdag.

Høyhus evakuert

Politiet og brannvesenet begynte mandag å evakuere to høyhus i Rødovre i Danmark av frykt for at bygningene skulle kollapse i den kraftige vinden.

De to husene på Agerkær og Ruskær, som er 12 og 14 etasjer høye, ble bygd på 1950-tallet og er feilkonstruert.

Vinden var mandag ettermiddag ennå ikke så kraftig at det ble satt i verk tvangsmessig evakuering, men de mellom 800 og 1.000 beboerne ble oppfordret til å flytte ut og søke tilflukt på en skole i nærheten.

– Det er ganske ubehagelig å bli vekket av en politimann som roper at man må ut av bygningen, sier Peter Larsen som flyttet inn i bygget tirsdag.

Rødovre kommune har anslått at det vil koste opp mot en halv milliard kroner å renovere de to feilkonstruerte boligblokkene som til sammen inneholder 312 leiligheter. I stedet for å starte renovering er det derfor søkt om rivningstillatelse, men inntil videre er leilighetene bebodd.

Tusener uten strøm

I de sørlige delene av Sverige var om lag 30.000 husholdninger uten strøm på grunn av den sterke vinden mandag ettermiddag fordi mangelen på tele i bakken har gjort det lettere for vinden å blåse trær over kraftledningene.

Verst rammet er Kronobergs län, der drøyt 10.000 hjem er uten strøm. For øvrig sitter mange strømkunder i Jönköpings län og Hallands län i mørket.

Sveriges største strømleverandør Eon innkalte ekstramannskaper for å begynne reparasjonene straks ekstremværet er forbi.

I løpet av ettermiddagen kom det inn mange meldinger om nedfalne trær, og i ett tilfelle kjørte en bil med fire passasjerer på et tre som lå over kjørebanen.

Øresundsbrua måtte stenges for biltrafikk et par timer mandag formiddag på grunn av sterk vind. Togtrafikken ble ikke påvirket av uværet.

Uværet skyldes et uvanlig kraftig lavtrykk som har kommet inn mot Danmark og Sverige fra De britiske øyer.

I Skottland ble en stor utendørs nyttårsfeiring i Edinburgh avlyst på grunn av kraftig vind og øsende regnvær. Utendørskonserter og fyrverkeri ble kansellert både i Glasgow, Liverpool, Newcastle og Belfast.

VÆRHARDT: En familie kjemper med å holde seg oppreiste ved Västra Hamnen i Malmö på ettermiddagen første nyttårsdag.
Johan Nilsson / SCANPIX
DRISTIF: En modig mann lengst ute på utsiktspunktet i Västra Hamnen i Malmö studerer stormen som dro inn over Skånekysten på ettermiddagen første nyttårsdag.
Johan Nilsson / SCANPIX