For niende dag på rad angrep USA tirsdag flere mål i Afghanistan, blant annet hovedstaden Kabul. Det spekuleres nå når USA eventuelt skal innlede mer risikofylte kommandoangrep i landet.

— Fra våre folk i Kandahar hører vi at det er uvanlig aktivitet i luften, muligens lyden av helikoptre og lyden av geværild, muligens i gatene, meldte tv-kanalen CNN sent mandag kveld.

En høytstående embetsmann i det amerikanske forsvarsdepartementet hevder at amerikanske spesialstyrker for første gang benyttet seg av kampflyet AC-130 i angrep rundt Kandahar.

Embetsmannen ville ikke opplyse hva som var målet for angrepet, men USA jakter på terrormistenke Osama bin Laden og Talibans åndelige leder mullah Omar.

Lyden fra et AC-130 kan ifølge forsvarskilden lett sammenblandes med lyden av et helikopter. Flyet er utstyrt med flere maskingevær og en 105 millimeter kanon av typen howitzer. Det ble benyttet for første gang under Vietnamkrigen, men er senere også benyttet iblant annet Irak, Somalia og på Balkan.

Kommandoangrep

Representanter for det amerikanske forsvaret avslår å kommentere meldinger om at amerikanske og britiske angrep har gjort så stor skade på Taliban-regimets luftvern at USA nå forbereder kommandoangrep med bruk av helikoptre mot utvalgte mål, blant annet for å jakte på Osama bin Laden og hans medarbeidere.

Avisen The Washington Times meldte mandag at forsvarsdepartementet Pentagon har planer om gjennomføring av de første kommandoangrepene mot Afghanistan «meget snart».

En talsmann for Pentagon avviser å kommentere meldingen og sier at man aldri kommenterer konkrete operasjoner på forhånd.

Harde angrep

Amerikanske fly gjennomførte mandag noen av de hardeste angrepene til nå mot Taliban-soldater og andre mål i Afghanistan.

— Angrepene var intense, sier en talsmann for det amerikanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters.

USA forsvarsminister Donald Rumsfeld betegnet mandag Talibans opplysninger om store sivile tap som latterlige. Opplysningene kommer fra «løgnere» med tilknytning til Osama bin Laden, sa Rumsfeld.

Journalister ble i helgen vist en ødelagt landsby, der Taliban opplyste at 160 mennesker ble drept i amerikanske angrep. Rumsfeld hevder at USA angrep huletunneler som hadde et militært formål, ikke landsbyen.

Avviser splittelse

Taliban er ikke kommet med noen umiddelbar reaksjon på president George W. Bushs klare avvisning av å forhandle om utlevering av bin Laden, men avviser alle henvisninger til at det er indre strid i Taliban.

Antydninger om indre rivninger hadde utspring i meldinger om at Talibans utenriksminister Maulawi Wakil Ahmad Muttawakil hadde søkt tilflukt i Pakistan.

— Dette er ren propaganda fra våre fiender. Det er overhodet ikke snakk om indre splittelse i Taliban, sier Mohammad Zahid Jan Agha, som er konsul ved Talibans ambassade i Islamabad.

Agha understreker at Muttawakil oppholdt seg i Kandahar søndag ettermiddag. - Da snakket jeg med ham, og Muttawakil står sammen med den øvrige Taliban-ledelsen bak Omar, sa konsulen.

(NTB)