STEIN VIKSVEEN Toulon

Det var en sensasjon da Nasjonal front, det høyreekstremistiske partiet til Jean-Marie Le Pen, gjorde et kjempevalg ved det franske kommunevalget for fire år siden.

I fire sør-franske byer – Toulon, Vitrolle, Orange og Marignan – overtok høyreekstremistene kommandoen i rådhusene. Ved kommunevalget i morgen er det ventet at de blir kastet ut av de samme rådhusene — like kontant som de ble erobret. Meningsmålingene levner dem ikke en sjanse.

Voldsom nedtur Den som i dag besøker Toulon med over 100.000 innbyggere forstår hvorfor. Byen har i løpet av disse seks årene mistet ca. 5.000 av sine innbyggere. De har flyttet, fordi arbeidsplassene deres forsvant. Nyetableringer blir snaut nok registrert, selv om Toulon ligger i et fransk vekstområde. 25 prosent av butikkene i sentrum er stengt eller til salgs. Arbeidsledigheten ligger på 16 prosent, nesten det dobbelte av et fransk gjennomsnitt.

— Med det ytre høyre har vi opplevd den ene katastrofale dumhet etter den andre. På et slags vis har det isolert Toulon med alle de konsekvenser det medfører, sier Francois Nadeiras, leder for den franske mennneskerettighetsligaen og matematikkprofessor ved Toulons høgskole.

– Vi hadde et verdensberømt eksperimentteater for dans som trakk titusener av mennesker til seg. Det ble stengt, fordi den nye ordføreren nektet å subsidiere en teatersjef som åpent kritiserte det ytre høyre. Vi hadde en årlig bokmesse i Toulon som de nye makthavere prøvde å kvitte seg med. Det lyktes ikke. Bibliotekene fikk ordre om å fjerne «marxistisk litteratur» fra hyllene og fylle hullene med bøker til «nasjonalt oppbyggelige forfattere», men heller ikke det fikk Nasjonal front til fordi vi har lover i Frankrike som setter grenser for hva et bystyreflertall kan tillate seg, forteller Nadeiras.

For Francois Nadeiras har høyreeekstemistenes udugelighet og mangel på kompetanse vært en større utfordring enn deres rasistiske budskap. Resultatet er en by som har gjort seg til latter over hele Frankrike, men samtidig også har skremt den franske opinionen med vulgær-rasisme.

Resultatet er ikke bare at turistene er blitt skremt bort fra Toulons strender. Verre er det at investeringslystne næringslivsledere har takket for seg. Langs hele den franske middelhavskysten eksploderer eiendomsprisene. Bare i Toulon og et par andre byer styrt av det ytre høyre er det stagnasjon, ja tilbakegang. Hvorfor skulle de slå seg ned i en by styrt av nasjonalistiske og rasistiske fanatikere?

Marinen trapper ned Nå er ikke Nasjonal Front den eneste årsaken til Toulons nedgang og fall. Den franske marinen med dens verft har vært byens viktigste arbeidsgiver i mange år. I 1995 sto verftet for 4.500 arbeidsplasser. I dag er det skrumpet til 3.000.

Det er likevel ingen tvil om hvor ansvaret ligger. Ordfører Jean-Marie Le Chevalier prøver seg enda en gang ved det kommende valget, men har ingen sjanse til å vinne. Det skyldes ikke bare mangel på innsikt og rasisme. Ordfører Le Chevalier er dømt to ganger til betinget fengsel og store bøter – en gang for å ha forledet vitner i en drapssak til å påstå at de skyldige kom fra innvandrermiljøet, en annen gang for å ha latt omregnet ca. 20 millioner kroner forsvinne i en byggeskandale.

Maktkampen Nasjonal fronts nedtur har skjedd i svimlende fart. Ved presidentvalget i 1995 fikk Le Pen 15 prosent av stemmene, ved regionvalgene samlet han sammen både 20 prosent og mer.

Maktkampen mellom Le Pen og hans tidligere stedfortreder, Bruno Mégret, førte til at Nasjonal front for tre år siden ble splittet. Mégret mente at Nasjonal front aldri ville finne samarbeidspartnere så lenge en uberegnelig og voldelig Le Pen sto i spissen, og gjorde krav på å overta partiet. Slik gikk det ikke. I stedet dannet Mégret sitt utbryterparti, Den nasjonale allianse. Det var en maktkamp som franske media kalte «kannibalenes krig».

I Toulon stiller det ytre høyre med tre kandidater fra tre forskjellige partier ved kommunevalget. Le Pen så vel som Mégret har hver sin kandidat, samtidig som ordfører Le Chevalier forsøker seg på en tredje liste fra det ytre høyre.

Resultatet er i alle fall to alvorlig svekkede høyreekstremistiske partier. Ved suppleringsvalg til nasjonalforsamlingen har Nasjonal front i den senere tid bare fått 1,5 prosent av stemmene, og Mégrets tilhengere enda mindre.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende