Først mandag starter arbeidet med å slepe «Bourbon Dolphin» til smulere farvann utenfor kysten av Shetland.

Først var planen at slepebåten «Olympic Hercules» skulle starte slepingen av det havarerte skipet søndag ettermiddag.

– En av årsakene til forsinkelsene er skifte av slepebåt, fra «Olympic Hercules» til «Highland Valour». Samtidig må mannskapene om bord byttes, sier talskvinne Claudia van Andel i det nederlandske bergingsselskapet Smit til NTB.

Fortsatt festet

Ankerkjettingen som har festet havaristen til boreriggen Transocean Rather, er kuttet. Men «Bourbon Dolphin» var søndag fortsatt festet til riggen på ett punkt.

– Dette festet opprettholdes for å holde den kantrede supplybåten stabil inntil den kan taues til smulere farvann, sier van Andel.

Hun vet ennå ikke eksakt hvor det kantrede fartøyet skal slepes, men sier det dreier seg om en distanse på 10-20 nautiske mil i retning Shetland fra hvor båten ligger nå.

– Jeg vet ikke hvor lang tid slepet kommer til å ta, men det må skje sakte, sier van Andel.

«Highland Valour»

Slepebåten «Highland Valour» er ett av de tre fartøyene som bisto den britiske kystvakten og det britiske luftforsvaret (RAF) i letingen rundt «Bourbon Dolphin» fredag.

Ifølge van Andel var det søndag høye bølger i operasjonsområdet. Dette gjør det ikke forsvarlig å sende dykkere ned for å undersøke skipet.

– Operasjoner som krever at dykkere tar seg inn i havaristen, må vente til «Bourbon Dolphin» er tauet til smult farvann, sier hun.

– En annen grunn til at hun blir tauet, er dybden hvor hun ligger nå. «Bourbon Dolphin» ligger i et område der dybden er 1.100 meter. Hun vil bli tauet til et område med rundt 100 meters dybde, sier van Andel.