Det var siktedes egen far som pekte ham ut som Anna Lindhs drapsmann. 35-åringen ble arrestert rett utenfor puben «East End Company», fem minutter før pause i kampen. Mannen ble diskret pågrepet, ført inn i en sivil politibil, og kjørt bort.

Fremstilles for fengsling fredag

Den 35 år gamle mannen ble ifølge NTB avhørt natt til onsdag, men politiet vil ikke si hva mannen forklarte i disse første avhørene. — Dagens avhør har ennå ikke begynt. Han vil bli avhørt så snart han får oppnevnt en forsvarer, sa pressetalskvinne i Stockholms-politiet, Stina Wessling på en pressekonferanse i morges.

Retten har nå oppnevnt advokat Gunnar Falk som forsvarer. Politiet har nå to dager på seg til å skaffe bevis før 35-åringen må fremstilles for varetektsfengsling. En DNM-sammenlikning mellom den siktede og biologisk materiale fra drapsmannen kan være klar allerede i kveld.

Ifølge avisen Expressen sitter 35-åringen på spesialcelle i Kronobergsfengselet i Stockholm. Fengselsbetjenter har satt egne folk til å overvåke cellen, fordi de frykter at han kan finne på å skade seg selv.

Klokken 15 i dag vil Stockholmspolitiet holde ny pressekonferanse om utviklingen i drapssaken.

Ifølge Expressen slo politiet til etter at siktedes egen far tok kontakt med politiet og fortalte at mannen på overvåkningsbildene kunne være identisk med hans egen sønn. Også flere andre i 35-åringens bekjentskapskrets skal ha tatt kontakt med politiet.

Pågripelsen var helt udramatisk.

— Han smilte da han ble pågrepet, omtrent som om han var helt uskyldig, forteller et øyenvitne til Ex-pressen.

— Det hele gikk rolig for seg. Vi merket det mest på at det kom masse journalister, forteller pølseselger og øyenvitne Marjo Rämö til Svenska Dagbladet.

Fotball-hooligan med naziinteresse

Inne på Råsunda stadion satt Anna Lindhs enkemann Bo Holmberg og deres sønner David og Filip. Også hennes pressesekretær Dan Svanell var tilstede på kampen, som Djurgården vant 3-2.

De færreste av pubgjestene fikk med seg hva som skjedde. Kampene mellom fotballklubbene Djurgår-den og Hammarby er kjent for å ende med bråk mellom de rivaliserende supportergjengene «Blue Army» og «Bajen-fansen». Det var derfor store mengder bevæpnet politi i området utenfor stadion, og de færreste reagerte på at 35-åringen ble ført bort. Frem til da hadde den drapssiktede mannen, som er med i Djurgårdens «Blue Army», sett på kampen og sunget supportersanger sammen med andre fans.

Derimot spredte nyheten seg fort blant folk inne på stadion, etter hvert som folk fikk vite om pågripel-sen gjennom media og på mobiltelefon.

Drikker med svenskeprinsessen

En venn av 35-åringen beskriver ham som en fotball-hooligan med en særegen interesse for nazisme og terrorisme, spesielt Baader Meinhof-ligaen. Andre beskriver mannen som intelligent og svært sosialt anlagt, en øldrikkende fotball-fanatiker som like gjerne ifører seg Armani-dress og menger seg med fiffen.

Mannen har et omfattende rusproblem, og misbruker både kokain og alkohol regelmessig. Ifølge Expressen er mannen også en bekjent av den svenske prinsessen Madeleine. De to er ikke nære venner, men skal ha pratet og drukket sammen når de har møttes på utesteder.

Mishandlet sin egen mor

35-åringen er ifølge Aftonbladet straffedømt for hele 49 forhold, blant annet for å ha mishandlet restaurantgjester — og sin egen mor.

Også faren hans har fått gjennomgå. Flere ganger har 35-åringen brutt seg inn, truet, og stjålet kontanter og mat.

Mannen har også en rekke tilfeller av vold, trusler, bedrageri og skadeverk på rullebladet, og skal være kjent for å bære kniv. I 1987 skal han ifølge Aftonbladet først ha mishandlet en tilfeldig busspassasjer, for så å true ham på livet for å få ham til å trekke tilbake det offeret sa i den påfølgende rettssaken.

"Kynisk og følelseskald

En rettspsykiater slo i 1991 fast at mannen lider av en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Han baserte vurderingen på utsagn fra familie og venner, som beskrev mannen som umoden, lettprovosert, kynisk og følelseskald. Mannens eks-kjæreste forteller til Aftonbladet at han aldri var spesielt interessert i politikk, men at han avskydde politikere.

Mannen er likevel aldri blitt dømt til psykiatrisk behandling, til tross for at han gjentatte ganger har laget bråk i fengslene.

Lager DNA-profil i England

Svenske aviser spekulerer i dag i hvor gode tekniske bevis politiet har mot 35-åringen. Fra tidligere er det kjent at det er funnet blod på åstedet som ikke stammer fra Anna Lindh. Det skal også være funnet biologisk materiale både på kniven som ble brukt under drapet, og på gjerningsmannens caps.

Alt dette er nå sendt til England for nærmere undersøkelser.

Trolig er det de foreløpige tekniske undersøkelsene av de biologiske sporene som førte til at politiet i går valgte å gå til pågripelse av 35-åringen.

SATT PÅ PUB: Her, utenfor puben "East End Company" ved Råsunda stadion, ble den drapssiktede 35-åringen pågrepet mandag kveld. FOTO: SCANPIX