Det kan være skjebnens ironi vi opplever denne helgen. Sammenfallet av uttalelser fra USA og massedemonstrasjonene i den georgiske hovedstaden, først og fremst rettet mot president Eduard Sjevardnadse, har skapt en situasjon der det er åpent hvor lenge den en gang så populære presidenten kan sitte.

Spørsmålet lørdag kveld er om han får ledet landet frem til presidentvalget i 2005 slik han har som mål.

Det er parlamentsvalget 2. november som ligger til grunn for helgens massedemonstrasjoner, etter at de snart tre ukene etterpå har vært preget av den nasjonalistiske høyreradikale opposisjonens (NMDF) protester mot det de mener var valgfusk. Den har hatt støtte fra Demokratene som er provestlig, men også motstander av Sjevardnadse.

For to dager siden utropte Sjevardnadse sitt eget parti som valgets seierherre, samme dag kom det en uttalelser fra Washington DC som konkluderte med «massivt valgfusk». Fredag begynte titusener av demonstranter, oppildnet av opposisjonslederne Mikhail Saakashvili, Zurab Zhavania og Nino Burdjanardse, å strømme til Tbilisi. Burdjanardse, avgående parlamentspresident, har utropt seg til Georgias leder etter at Sjevardnadse er brakt i sikkerhet på ukjent sted.

Når parlamentsbygningen er okkupert, minner det sterkt om opposisjonens maktovertagelse i Romania da Nicolae Ceausescu ble styrtet, og da Slobodan Milosevic ble fratatt makten i tidligere Jugoslavia.

Allerede før valget var populariteten til Sjevardnadse på sterk retur, og opposisjonen har truet med å tiltale ham og familiemedlemmer for det som kalles «korrupsjonsliknende forbrytelser». Sjevardnadse har forsøkt å skaffe seg en avtale om immunitet etter presidentvalget i 2005, uten at dette har ført frem. Det skal ha irritert Sjevardnadse at vestlige land (les: USA) i sin tid aksepterte immunitet for Boris Jeltsin, til tross for at anklagene som ble rettet mot ham var enorme, sammenliknet med det Sjevardnadse beskyldes for.

I et forsøk på å sikre flertall etter valget har Eduard Sjevardnadse klart å male seg inn i et hjørne. I stedet for å finne en forståelse med NMDF og Demokratene, som fikk 26 prosent av stemmene i valget ifølge foreløpige tall, har presidenten forsøkt å komme til forståelse med presidenten i den selvstyrte (muslimske) republikken Ajaria, Aslan Abashidze. Hans Moskva-tro parti, som flørter med gammelkommunismen, fikk 18,5 prosent av stemmene, noe som forskjøv den politiske balansen i hele Georgia. Det var nettopp her valgfusket var mest åpenbart. I valgkretsen Ajaria fikk partiet 95 prosent av stemmene. Samtidig mener lederne for NMDF og Demokratene at de, basert på spørreundersøkelser ved valglokalene, skulle hatt nærmere 40 prosent av stemmene i hele Georgia.

Opposisjonen mener at et samarbeid mellom Sjevardnadse og Abashidze kan sette hele Georgias politiske fremtid som selvstendig nasjon på spill.

Bildet av situasjonen er komplisert. Uansett om Eduard Sjevardnadse skulle bli sittende, er det en svekket president der motstandere av reformprosessene i Georgia kan bli så styrket at presidentvalget i 2005 får et dramatisk utfall.