Beredskapsøkningen gjelder områder i New York City, Newark i New Jersey og Washington DC «befolket» med 23 millioner mennesker.

I alle tre områder dreier det seg om vitale finanssentra, New York-børsen, Verdensbanken og banker/forsikringsselskaper.

— Jeg ville føle meg veldig trygg etter alarmen. Ikke bare fordi sikkerheten er skjerpet, men fordi en eventuell aksjon neppe vil bli gjennomført nå, sier en tidligere antiterrorekspert i etterretningsorganisasjonen CIA.

SAMTIDIG STILLES det fra forskjellig hold spørsmål om hvorfor den amerikanske regjeringen akkurat nå foretar denne manøveren.

Allerede natt til tirsdag (USA-tid) skrev Washington Posts nettutgave med henvisning til ikke navngitte etterretningskilder at al Qaidas overvåking av de fem finansinstitusjonene skjedde for over tre år tilbake - kanskje som en del av forberedelsene til anslaget mot World Trade Towers 11. september 2001.

Informasjonen skal angivelig stamme fra et raid i Pakistan for en ukes tid siden. Her ble flere identifiserte al Oaida-medlemmer tatt.

Men israelske etterretningskilder hevdet tirsdag at disse medlemmene neppe har en slik status i systemet at de ville sitte med detaljkunnskaper om nær forestående operasjoner. To navngitte medlemmer som det henvises til, Ahmed Khalfan Ghailani og Muhammed Naeem Noor Khan, har begge vært «ute av sirkulasjon» siden før 11. september 2001. Allerede på dette tidspunkt hadde al Qaida endret sine systemer for kontakt med og mellom de operative gruppene.

De israelske kildene peker også på at mye av informasjonen fra PC'er funnet i forbindelse med arrestasjoner av al Qaida-medlemer, har vist seg å være falsk eller plassert for å skape forvirring.

Det er ikke kjent om amerikanske myndigheter sitter med informasjon om at operasjonene mot de aktuelle målene fortsatt er aktive. Informasjonen som angivelig er funnet på PC'ene skal i hovedsak være samlet fra åpne kilder, eller skal være tilgjengelig via åpne kilder.

DET KAN VÆRE nærliggende å spekulere over om Bush-administrasjonen benytter denne anledningen til å vise handlekraft. En del av det store spillet foran presidentvalget i november, for å understreke for det amerikanske folk at den er best egnet til å håndtere krigen mot terror.

Det er ingen tvil om at president George W. Bush og hans medarbeidere bruker «krigsdefinisjonen» for det den er verd for å fortelle at et land ikke bytter ut sin øverstkommanderende i en situasjon som denne.

Det oppsiktsvekkende er at den informasjonen myndighetene i USA nå slipper ut er så detaljert - tidligere har man nøyet seg med å rope «ulv, ulv....» for så å senke beredskapen igjen etter en tid.

Søndagens terroralarm, og den formen den har, kan også være et preventivt tiltak overfor al Qaida for å forhindre at et antatt terrorangrep mot USA før presidentvalget i november blir gjennomført.

Indirekte sier man at «vi holder øye med dere, og vi gir ikke opp å sette en stopper for det dere måtte ha i tankene».

VALGKAMPEN FORAN høstens presidentvalg i USA har sammen med bl. a.. fotball-EM i Portugal og Sommer-OL i Hellas har i lang tid vært pekt ut som sannsynlige terrormål.

I Hellas har sikkerheten vært skjerpet i lang tid, selv om greske myndigheter en av de siste dagene slapp løs kjente greske terrorister mot løfter om at de ikke skal foreta seg noe i forbindelse med Sommerlekene.

Den neste spektakulære begivenhet er Republikanernes landsmøte i New York de siste dagene i august. Med terroristsamfunnets hovedfiende George W. Bush som desidert hovedrolleinnehaver, er det ikke til å unngå å peke ut landsmøte som et sannsynlig terrormål.

På den annen side: terroranslag kommer vanligvis når, og der, man minst venter det. Og vanligvis vet man ikke om den før etter at de har skjedd.

Det kan også være en gyldig grunn til å holde høy beredskap. Så lenge man ikke passerer publikums tålegrense.

BRUKER KRIGSFRYKTEN: Det er ingen tvil om at president George W. Bush og hans medarbeidere bruker «krigsdefinisjonen» for det den er verd for å fortelle at et land ikke bytter ut sin øverstkommanderende i en situasjon som denne.