Akkurat da alle kanskje trodde supermakt USA og verdens noe mindre makter var i ferd med å slutte rekkene mot Irak, sa det pang igjen. Denne gangen kan partene være splittet for godt.

Varselet kom da EUs utenriksministre møttes i Brussel i går formiddag og det viste seg at de denne gangen ikke var enige om Irak. Forrige mandag var de enige, på en måte, etter at EUs greske formannskap hadde tvunget gjennom en resolusjon med litt krig og litt fred — for å tilfredsstille alle. Men i går var de tilbake igjen i realitetene og i splittelsen.

Det nye resolusjonsforslaget fra USA og Storbritannia, undertegnet også av Spania, om at Irak nå må straffes, utløste krisen.

— Vi nærmer oss slutten på den siste muligheten, sa Storbritannias utenriksminister Jack Straw.

— En ny FN-resolusjon om Irak nå er ikke nyttig, sa Frankrikes Dominique de Villepin.

Senere på kvelden proklamerte hans president Jacques Chirac en alternativ strategi - et motforslag til USAs og Storbritannias. Chirac uttalte seg i Berlin, der han hadde nye samtaler med kansler Gerhard Schröder.

— Målet er å etablere en timeplan for avvæpning av Irak. I denne forbindelse ser vi ingen grunn til å snu fra vår logikk, som er fredens logikk, mot krigens logikk. Flertallet i FNs sikkerhetsråd er imot en andre FN-resolusjon om Irak foreslått av USA, sa Chirac etter møtet med Schröder.

— Kun våpeninspektørene kan sette frist for når Irak skal avvæpne, la han til.

Forslagets konkrete innhold var i går kveld ikke kjent. Det også uklart om de to landene ville fremme et formelt resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd, eller om forslaget skulle legges frem i en annen form.

I alle fall virker det stadig mer sannsynlig at Frankrike vil bruke sitt veto for å stanse enhver resolusjon som åpner for krig mot Irak i nær fremtid. Også Kina og Russland kan komme til å bruke veto. De to landene signaliserte i går igjen at de stiller seg på linje med Tyskland og Frankrike i den stadig hetere konflikten om hvordan konflikten med Irak skal fortsettes.

Dermed ser det ut til at utenriksminister Colin Powells besøk i Kina ikke har båret de ønskede frukter. På et møte med pressen i Beijing i går nektet Powell å svare på spørsmål om hva de kinesiske lederne hadde å si om hans budskap.