— Dere har et stort pakistansk-norsk miljø i Norge. Jeg håper de vil engasjere seg på vegne av Malala, sier Tarek Fatah, som har startet en verdensomspennende kampanje for å nominere den pakistanske jenten som ble skutt i hodet av Taliban til Nobels fredspris i 2013.

Utfordrer Hajik

Fatah har allerede overtalt Canadas statsminister Stephen Harper og samtlige ledere av landets største politiske partier til å nominere Malala. Nå retter han oppmerksomheten mot vår egen kulturminister Hadia Tajik.

— Jeg håper hun kan være med og hjelpe vår sak, både som muslimsk kvinne og som norsk politiker, sier Fatah.

På twitter i dag sender han en direkte melding til kulturministeren: "Minister @HadiaTajik, please spare a moment to review our #Nobel4Malala petition. Your help is needed.".

Angelina Jolie

Fatah har samlet en halv million underskrifter verden over, og har fått støtte fra blant annet Angelina Jolie og Gordon Brown.

— Hør her, dere har gitt fredsprisen til Yasser Arafat. Til Obama. Og nå til EU? Her har dere sjansen til å gjenreise fredsprisens troverdighet. Det trenger dere.

Fatah humrer litt på telefonen fra Canada.

— Over nyttår kommer jeg til Oslo med én million underskrifter i bagasjen. Jeg setter meg på dørstokken til Nobelkomiteen og går ikke før jeg blir hørt, sier Fatah.

Canadisk initiativ

Kravet om at Malala skal få fredsprisen er blitt et globalt opprop. Men det startet med Fatah, en pakistansk-canadisk journalist og radiokommentator.

Han ble så sterkt berørt da han hørte historien om skolepiken som ble skutt i hodet av Taliban, at han startet en underskriftskampanje på nettstedet change.org et par dager senere. Han håpet å få 100 signaturer. Innen en time fikk han en telefon fra nettstedet: kunne han heve taket? Tusenvis sto nemlig i kø.

— Det har vært helt utrolig. Første dagen fikk vi 10.000 underskrifter, sier Fatah.

Snart fikk kravet også politiske muskler: Canadas statsminister Stephen Harper, og alle de øvrige, canadiske partilederne, støtter oppfordringen til den norske Nobelkomiteen. Samtlige har nominert Malala til fredsprisen.

— Jeg er målløs over at jeg har klart å bringe disse partilederne sammen i dette. Jeg vet ikke om noe annet de har klart å bli enige om, sier Fatah, som har et ukentlig radioprogram og er en livslang kritiker mot islam.

Global kampanje

Snart fikk han henvendelser fra andre land, fra folk som ville starte lignende kampanjer. I England tok pakistansk-britiske Shahida Choudhary utfordringen. Hun har samlet titusenvis av signaturer, og lagt press på den britiske regjeringen for å støtte oppropet.

— Nobelprisen til Malala er blitt et globalt krav, sier Fatah, som nå har en halv million underskrifter verden rundt. I januar vil han reise til Norge og levere dem personlig til Nobelkomiteen.

— Jeg har kjempet mot jihadistene helt siden 60-tallet. Med Malala tror jeg vi har nådd et tipping point, at verden har fått nok av islamsk fundamentalisme, sier Fatah, som har sittet i fengsel to ganger, og til slutt ble utvist fra Pakistan for sin aktivisme på syttitallet.

— Hvorfor har du fokusert på Nobels fredspris?

— Det er jo fortsatt verdens mest prominente pris av sitt slag. Men den er blitt trivialisert med dårlige valg av vinnere.

— Hva betyr det dersom Malala får prisen?

— Da ville jeg være en lykkelig mann selv om ingenting skjedde resten av livet mitt. Jeg husker et Pakistan der kvinner kunne sykle til skolen, hvor de kunne vise ansiktet sitt på gaten. I dag har ikke kvinner rett til å forelske seg engang. Fredsprisen til Malala vil sende en veldig klar melding om at verden ikke godtar undertrykkelse av kvinner i muslimske land.

En verdig fredsprisvinner

I løpet av de seks ukene siden Malala ble skutt har hun rukket å bli et internasjonalt symbol for jenters kamp for skolegang, og for kampen mot islamsk fundamentalisme. Hillary Clinton og Ban Ki Moon har berømmet hennes mot.

FN erklærte 10. november for Malala-dagen, og samme dag leverte britenes tidligere statsminister Gordon Brown over en million støtteerklæringer til Malala til pakistanske myndigheter. Brown, som er FNs spesialutsending for utdanning, sa at Malala vil være en verdig mottaker av Nobels fredspris.

"Verden går i fotsporene til denne pikens mot. Malala Yousafzai er blitt et globalt ikon for håp, og et internasjonalt symbol for mot," sa Brown.

Mange kjente navn har engasjert seg på vegne av Malalas kandidatur, deriblant Nobelpris-vinner og forfatter Dario Fo, og den kjente britiske professoren Richard Dawkins. Også skuespiller og aktivist Angelina Jolie vil gjerne se Malala i Oslo neste år:

"Når Nobelkomiteen møtes for å bestemme hvem som skal få fredsprisen, vil jeg tro at den modige Malala vil bli seriøst vurdert," skrev Jolie nylig i et avisinnlegg.

PÅ BEDRINGENS VEI: Malala Yousufzai er fortsatt innlagt på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham.